10 eset, mida sa peaksid arvatust tihedamini pesema

Kodu.postimees.ee
Copy
10 eset majapidamisest, mida tuleks puhastada tihemini kui korra paari aasta jooksul.
10 eset majapidamisest, mida tuleks puhastada tihemini kui korra paari aasta jooksul. Foto: Shutterstock

Vahel juhtub, et mõni ese majapidamises lihtsalt jääb pikemaks ajaks kahe silma vahele, kuid tegelikult vajaks see tihedamat puhastust kui korra paari aasta jooksul.

Pesu pesemine on kodudes argipäevane tegevus. Me peseme oma riideid, rätikuid ja voodipesu regulaarselt, kuid teadmatusest võivad mõned asjad olla aastaid kasutuses, ilma et nad näeksid puhastust.

Arco Vara nooremmaakler Helina Karro esitleb Arco Vara blogis 10 eset majapidamises, mida tuleks puhastada tihemini kui korra paari aasta jooksul.

1. Tekid, padjad ja madratsikate

Enamik inimesi peseb oma voodipesu korra nädalas, kuid samal ajal ununeb pesta patju ja tekke. Need esemed imavad aja jooksul higi ja tolmu ning neid tuleks pesta vähemalt kaks korda aastas. Kui ise kardad pesemisega hätta jääda või ei mahu need masinasse, siis vii oma tekid-padjad professionaali juurde.

2. Ukselingid, käepidemed ning lülitid

Koristades oma kodus pindu, ununeb tihti lapiga üle käia ukselingid, käepidemed ning lülitid. Kätega võime endale koju tuua nii mõndagi, mistõttu tuleks vähemalt korra nädalas need piirkonnad lapiga üle käia.

3. Köögirätikud

Kui oma vannirätikuid peseme vähemalt korra nädalas või iga mõne kasutuskorra järel, siis ei tasuks unustada tihedamalt vahetada ka köögirätikuid, neid tuleks kindlasti pesta kõrgema temperatuuriga ja ka vahetada uute vastu regulaarselt.

4. Vannimatt

Vannimatt on tavaliselt see, mis majapidamises ei tule meeldegi läbi pesta. Kuid kindlasti vajaks see tihedamat pesu kui korra paari aasta jooksul. Kuna matt asub niiskes ruumis vastu põrandat, siis loob see ideaalse keskkonna hallituse ja bakterite tekkimiseks. Pese oma vannimatti 2–3 korda kuus.

5. Prügikastid

Ehkki me ei tule selle peale, et prügikasti võiks tihedalt puhastada, siis ebameeldivate lõhnade vältimiseks tasuks kindlasti korra nädalas ka prügikast puhastada. Pritsmed ja plekid võivad põhjustada kiirelt ebameeldivaid lõhnu ja loovad soodsad tingimused hallituse levikuks.

6. Nõudepesumasin

Nõudepesumasin on hea abiline meie igapäevases elus, millega saab kiiresti nõud puhtaks, kuid samas ei tasu unustada, et ka nõudepesumasin ise vajab aega-ajalt puhastust.

7. Köögivalamu

Köögivalamu on majas üks rohkem kasutatavaid esemeid. Puhasta seda iga päev kasvõi universaalse puhastusvahendiga. Regulaarne hooldamine annab valamule ka pikema eluea.

8. Dušš

Kuna niiske keskkond soodustab ideaalselt hallituse tekkimist, siis peaksid vähemalt korra nädalas oma dušinurka puhastama. Alati pärast pesemas käimist veendu, et ruumis saaks õhk liikuda, et niiskus saaks kuivada.

9. Külmkapp

Külmkapis on kerge tekkima plekikesed ja kleepuvad kohad, mis aja möödudes võivad levitada ebameeldivaid lõhnu. Puhasta oma külmkappi vähemalt kord nädalas ning aegunud tooted eemalda külmkapist kohe. 

10. Vannimänguasjad

Ka vannimänguasjad vajavad puhastust. Olles ise lapsevanem, tean hästi, et vahel ei oska selle peale tullagi. Puhasta vannimänguasju vähemalt korda kuus ning pärast iga kasutuskorda pigista neist lihtsalt liigne vesi välja. Sest ka vannimänguasjadesse võib väga lihtsalt tekkida hallitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles