Fahle parki kerkib seninägematu parkimismaja

Kodu.postimees.ee
Copy
Fahle park.
Fahle park. Foto: Anre Kuldja

Endise paberivabriku alale rajatavasse ja Fausto Capitali arendatavasse Fahle parki on plaanis ehitada parkimismaja, mille sarnast siinmail pole varem nähtud.

Parkimismajale mõeldes kangastub silme ees hunnik halli ja ilmetut betooni ning korruste kaupa autosid. Tavaliselt on see külm ja kõle koht, kuhu tahaks masina ruttu ära parkida ning kähku jalga lasta. Viimane, mis parkimismajaga seostub on põnev arhitektuur ning roheline ja funktsionaalne disain. «See kõik on muutumas, sest Fahle kvartali 800-kohalisse parkimismajja planeeritakse midagi tõeliselt omanäolist,» ütleb Fausto Capitali juhatuse liige Kenneth Karpov. Kvartalis tervikuna on ruumi ühtekokku 1500 autole.

Kuna pargid ja rohealad võtavad linnaruumis palju ruumi, otsivad linnaplaneerijad ja arhitektid uusi võimalusi ning veel kasutamata pindu. «Meie üha linnastuvas maailmas on arhitektidele tõeliselt suur väljakutse tuua vilkasse kesklinnaolustikku põnevat vaheldusrikkust ja rohelust ning luua keskkond, kus inimestel oleks hea olla,» räägib KAOS Arhitektide arhitekt ja osanik Margit Aule ning lisab, et kindlasti muudavad sellised uuenduslikud ja ootamatud lahendused linnaruumi oluliselt mõnusamaks ja visuaalselt huvitavamaks.

Üle maailma on põnevaid lahendusi, kuidas parkimismaja katused on muudetud paeluvateks keskkondadeks, mis annavad linnaruumile hoopis uue mõõtme ning palju lisaväärtust. Näiteks võib parkimismaja katusel olla lopsaka loodusega roheala, kus pere ja sõpradega aega veeta või kus hobiaednikud saavad kasvatada taimi ja pidada mesilasi. Õhtutundidel võivad katusel toimuda hoopis kinoseansid või inspireerivad kunstinäitused. Parkimiseks mõeldud pinnast võib saada mitmekesine sportimise ala, kus asub jalgpallistaadion, jooksurajad, golfiväljak või talvel hoopis uisuväljak. Võimalusi on tõesti palju ning piiriks on vaid taevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles