Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Noorkokale tõi võidu kapsavaht ja hõrk mägihõrnas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Noorkokk 2019 esikolmik: Noel Moglia (keskel), teise koha võitja Vladyslava Turchyn ja kolmanda kha võitja Danila Gladkihh
Noorkokk 2019 esikolmik: Noel Moglia (keskel), teise koha võitja Vladyslava Turchyn ja kolmanda kha võitja Danila Gladkihh Foto: Marek Metslaid

Eile Tallinna Toidumessil toimunud «Noorkokk 2019» võistlusel pälvis esimese koha Tallinna Teeninduskooli õpilane Noel Moglia, kelle võidutööd sisaldasid muu hulgas kapsavahtu ning hõrku täidetud mägihõrnast.

Võitja kinnitusel oli võistluste ettevalmistusperiood väga pikk ja raske. «Täna aga andsin endast parima ning kõik õnnestus suurepäraselt,» rõõmustas Moglia. «Tulin siia kindla plaaniga võita ning olen tulemuse üle väga õnnelik.» Pärast kooli lõpetamist on noorkokal plaanis enda oskusi mitmetes välisriikides täiendada, et seejärel kodumaale naastes Eesti toitu kõrgel tasemel pakkuda.

«Noel on harukordne õpilane,» kinnitas võitja juhendaja Diane Sarapuu-Kelder Tallinna Teeninduskoolist. «Tal on meeletu töötahe ning ta on väga oma erialale pühendunud.»

Žürii hinnangul paistis Moglia silma suurepärase tehnika, tervikliku nägemuse ja üldise hea lähenemise poolest.

Võistluse teise koha pälvis Vladyslava Turchyn Pärnumaa Kutsehariduskeskusest ning kolmanda koha Danila Gladkihh Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest. Lisaks anti välja eriauhind parimale kalafileerijale, kelleks osutus Gen-Horret Rand Viljandi Kutseõppekeskusest.

Võistlustulle astunud 10 noorkokal tuli valmistada pidulik eelroog ja pearoog, millest esimene pidi sisaldama vähemalt kaht erinevat kapsast ning teine mägihõrnast koos kolme lisandi ja kastmega. 

Võitja Noel Moglia eelroaks oli küpsetatud ja marneeritud nuikapsas ning täidetud kapsapadi, ürdiemulsiooni ja kapsavahuga.

Eelroog
Eelroog Foto: Lauri Laan

Pearoaks oli aga hõrk täidetud mägihõrnas, Eesti vähisaba-aedviljatart, lillkapsa-mousse marineeritud värske kurgiga, hernekaunapaadike juurselleri ja värske salatiga ning valge veini-võikaste.

Pearoog
Pearoog Foto: Lauri Laan

Võistlusi hindas kõrgetasemeline ja rahvusvaheline kohtunike žürii, kuhu kuulusid Dmitri Rooz (peakohtunik, Eesti), Davy Tissot (Prantsusmaa), Tapio Laine (Soome), Gert Klötzke (Rootsi), Svetlana Riškova (Läti), Vladislav Borovik (Eesti), boksikohtunikud olid Koit Uustalu ning Urpo Reinthal.

«Noorkokk 2019» võistlus toimub Eesti kokkade meistrivõistluste raames ning seda korraldab Eesti Peakokkade Ühenduse (EPÜ) selleks eesmärgiks loodud meeskond. Võistluse peaeesmärk on propageerida koka eriala ja teadvustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust nii enda kui oma kaaskodanike ehk tulevaste klientide toidulaual. Võistlus võimaldab kutseõppeasutuste õppuritel näidata oma erialaseid oskusi ja tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ning mainet.

Möödunud aastal võitis noorkoka tiitli Roland Visnapuu Tallinna Teeninduskoolist, kes homme asub võistlema «Aasta kokk 2019» finaalis.

Eesti noorkoka meistrivõistlused on 27. korda toimuva väärika ja pika traditsiooniga Tallinn Toidumessi programmi üheks lahutamatuks osaks. Tallinna Toidumessil osaleb ligi 200 ettevõtet ja väljapanekuga tutvuma oodatakse enam kui 7000 toiduala liidrit, otsustajat ja ala uustulnukat. Tallinna Toidumess on suunatud vaid ärikülastajatele, toiduala spetsialistidele, mess on avatud reedeni.

Tagasi üles