Külmetuse korral ei pea menüüs sugugi vaid klassikalise ingveri, kuuma sidrunitee ja meega piirduma.
Imelihtne retsept külmetuse vastu: šokolaadipuder apelsinidega
Kui vanad head külmetusevastased tegijad on sind ära tüüdanud, proovi vahelduseks oluliselt maitsvamaid asju, millega kiiresti terveks saada.
Kaerahelbed
Immuunsüsteemi jaoks on tsink ääretult oluline, ja sageli hakkab C-vitamiin alles kombinatsioonis tsingiga toimima, kirjutab Freundin. Kaerahelbed on ühed peamised tsingiga varustajad, 100 grammis on umbes 4,5 g seda mikroelementi.
Tume šokolaad
Briti uuringu järgi aitab tume šokolaad kuiva köha korral. Toimeaine teobromiin mõjuvat paremini kui köhasiirup, kuna ta leevendab tõhusalt köharefleksi. Šokolaad loob ka omalaadse kaitsekiehi kurgus olevale tundlikule limaskestale. Mida tumedam šokolaad, seda parem.
Apelsinid
Külmetuse korral kulub palju C-vitamiini ära, et rakkude vastupanuvõimet tugevdada. Seda leiab eelkõige tsitrusviljades. Kurguvalu korral tuleks siiski ettevaatlik olla: klaas apelsinimahla võib omakorda limaskesta ärritada.
Retsept: šokolaadipuder apelsinidega
Vaja läheb:
- 200 ml piima (lehma- või taimepiima)
- 45 g kiirkaerahelbeid
- 15 g tumedat šokolaadi (70% või enama kakaosisaldusega)
- pool apelsini
Valmistamine
Soojenda piim väikeses potis. Sihista kaerahelbed piima sisse ja lase sellel keeda, kuni pudrul on sobiv konsistents. Haki šokolaad suuremateks tükkideks ja fileeri apelsin. Kui puder on valmis, serveeri seda šokolaadi- ja apelsinitükkidega.