Üks asi korteri valikul, mis teadlaste sõnul mõjutab eluea pikkust (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Kortermaja
Kortermaja Foto: Photo by Juhasz Imre from Pexels

Teadlaste sõnul on korteri asukohal ja eluea pikkusel selge seos.

Enda jaoks õige kodu leidmine on paras väljakutse isegi neile, kellel on rahakott puuga seljas. Kuid tuleb välja, et see kuhu me oma juured kinnitame mõjutab meie eluea pikkust, kirjutab domino.com.

The Lancet Planetary Health poolt läbi viidud uuringust selgub, et korteris elavate inimeste eluiga mõjutab nende kodude kaugus pargist. Teadlased kasutasid uurimustöös andmeid erinevatest teadustöödest USAst, Šveitsist, Austraaliast, Kanadast, Hiinast, Hispaaniast ja Itaaliast. Koondtulemustest selgus, et roheala ligidus inimese elukohale avaldab positiivset mõju eluea pikkusele. 

Pargi positiivne mõju algab, kui see on kodust maksimaalselt 500 meetri kaugusel. Kui korter asus pargile 50 meetri võrra lähemal, vähenes ennetähtaegse surma risk nelja protsendi võrra. Mõju toimis samas ulatuses iga 50 meetri tagant.

Põhjus, miks roheluse lähedus inimeste elueale positiivset mõju avaldab ei ole uurimustööd läbi viinud teadlaste sõnul veel selge. Põhjusena on välja toodud nii taimede õhku puhastavad omadused, kui ka eluslooduse positiivne mõju vaimsele tervisele. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles