Mida teha, kui äsja soetatud kodus ilmnevad varjatud puudused?

Kodu.postimees.ee
Copy
Kuidas käituda varjatud puuduste ilmnemisel?
Kuidas käituda varjatud puuduste ilmnemisel? Foto: Pexels / CC0 Licence

Asjaolu, et inimesed pole piisavalt teadlikud varjatud puuduste ilmnemise tagajärgedest, on põhjustanud palju probleeme. Vigu või ebameeldivusi võib aja jooksul välja tulla igas kodus ja ka uusehitistes, kirjutab Arco Vara maakler Gertu Õunap.

Müüja, kes soovib ise oma kinnisvara müüa, võib teadmatusest endale kahju tekitada, kui ta ei märgi müügilepingusse kinnisasjal esinevaid puudusi. Puudusteks saab lugeda näiteks suurt auku raske seinakapi taga, mittetoimivat küttekollet, lekkivat toru köögivalamu all, väljakannatamatut haisu trepikojas, hallitust ning kehtestatud normidest kõrgemat müra- või vibratsioonitaset – kõik need halvendaksid elamistingimusi olulisel määral või teeksid elamise neis ruumides sootuks võimatuks.

Kui kinnisasi ei vasta lepingutingimustele, saab ostja nõuda müüjalt lepingu täitmist ehk asja parendamist või väljavahetamist, kui see on võimalik ja see ei põhjusta müüjale ebamõistlikke kulutusi või põhjendamatuid ebamugavusi. Kui asja parendamine või asendamine ebaõnnestub, müüja keeldub asja parandamast või ei tee seda mõistliku aja jooksul, loetakse see lepingu rikkumiseks.

Kui müüjat esindab maakler, on müüjal kohustus maaklerit kinnisasja olulistest puudustest või muudest kinnisasjaga seotud asjaoludest teavitada. Sel juhul saab maakler teadlikult vähendada müüja hilisemaid riske, märkides vajalikud puudused müügilepingusse ja edastadades info ostjale. Maakler ei vastuta müüja antud valeliku või puuduliku info eest. Küll aga vastutab maakler siis, kui ta varjab ise teadlikult kinnisasja olulisi puudusi.

Loe rohkem Arco Vara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles