Nutikas robottolmuimeja kaardistab ja ronib

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Nutikas robottolmuimeja jõuab oma töö käigus kohtadesse, kuhu inimkäsi tavaliselt ei ulatu.
Nutikas robottolmuimeja jõuab oma töö käigus kohtadesse, kuhu inimkäsi tavaliselt ei ulatu. Foto: Shutterstock

Koduomanike seas populaarsust koguv robottolmuimeja sobib nii suurde kui ka väikesesse majapidamisse. Kuna robottolmuimejad pole nii võimsad nagu tavalised tolmuimejad, aitavad need pigem puhtust hoida ning vältida suuremaid koristuskordi.

Tavatolmuimejast erinevalt on raskesti ligipääsetavad kohad nutika roboti jaoks tühiasi. Väike robottolmuimeja vähendab märkimisväärselt üldkoristuse vajadust, tõmmates endasse päeva jooksul kogunenud mustuse. «Me ei jõua seda laiali tassida suurema pinna peale, kui robot selle iga päev ära koristab,» kiidab Euronicsi tootejuht Kristi Reisel roboti tööd.

Lisaks mustusele, millest robottolmuimeja hetkega jagu saab, aitab see kaasa ka ruumide üldisele korrasolekule ja ärgitab pererahvastki korraarmastusele. «Te peate pidevalt jälgima, et ei oleks midagi sellist laokil, mille robot võiks endale sisse tõmmata, ja endale aru andmata või seda teadvustamata, koristate rohkem ja ruumid on rohkem korras. Minul aitab robot näiteks lapsi hästi distsiplineerida – pange palun legoklotsid kokku, muidu robot sööb need ära. Toimib päris hästi,» sõnab Reisel. 

Ronimisoskus ja kaardistussüsteem

Enne tolmuimeja valikut tuleb hinnata puhastatava pinna suurust. Samuti peab veenduma selles, kui palju segab mööbel masina tööd ning millised on toas olevad takistused. Tasub valida mudel, millel on hea kaardistamise süsteem, mõistlik akuiga aga ka väärt «ronimisoskus». Ainult niiviisi suudab Kaup24 kommunikatsioonijuhi Raimonda Strazdauskaitė sõnul masin tulla toime toas oleva mööbli ning erinevate tasapindadega. 

«Väga madalad ja kehvade ratastega masinad ei pruugi isegi sentimeetrise takistusega hakkama saada. Näiteks ei saa masin hakkama põrandalt kaltsuvaiba peale minekuga,» lisab Kristi Reisel.

Hea oleks läbi mõelda ka see, kas eelistuseks on kuiv- või märgpuhastus ning kas soovite robotit mobiiliäpi kaudu kontrollida. Niiviisi on võimalik nutikas masin kodust eemaloleku ajal kindla graafiku alusel tööle rakendada.

Robot sõltub inimesest

Täpselt nii nagu tavaline tolmuimeja, kogub ka robot tolmu konteinerisse või tolmukotti. Suurem majapidamine vajab kindlasti suurema tolmukonteineriga masinat. Kui jätta tolmuimeja iseseisvalt koristama ja tolmukonteiner juhtub vahepeal täis saama, jääb töö pooleli.

Kristi Reiseli meelest võiks eelistada tolmukotiga robotit. «Tavaliselt on robotitel väike prügikonteiner, sest ka masin ise on väike. Kui konteiner on täis, siis masin enam koristama ei lähe. Tal ei ole prügi kuhugi panna ja ta ootab, et inimene ta puhastaks,» seletab ta, lisades, et õnneks leidub ka tooteid, millel on koos laadimisjaamaga päris oma prügijaam. Seal on tolmukott, kuhu robot saab tühjendada ligi 40 konteineritäit. Alles selle täitumisel on koduomanik kohustatud sekkuma. «Kuna roboti mõte on see, et ta koristaks võimalikult vähese inimese sekkumisega, tehes inimese elu sellega mugavamaks, siis see on parim lahendus,» lisab Reisel.

Aku väsib nagu iga teine

Robottolmuimeja aku ning selle kestvus pole sugugi kõige tähtsam näitaja. Tavaliselt kestab aku kaks tundi. Tolmuimeja puhul on kõige olulisem selle tõhusus. Kui tolmuimeja teeb oma tööd efektiivselt ja kiirelt, siis kliendi jaoks pole aku kestvus nii oluline.

Robottolmuimeja aku väsib Reiseli sõnul samamoodi nagu mobiiltelefonidel või mistahes akuga varustatud toodetel. Aku eluiga sõltub seega eeskätt keemilistest elementidest, millest ta koosneb. «Eluiga sõltub toote kasutuse intensiivsusest ja keemiliste elementide aegumisest. Tavaliselt kestab robottolmuimeja aku kolm-neli aastat, olenevalt kasutuse intensiivsusest,» ütleb ta. Aku eluaja lõppemisest annavad tema sõnul märku oluliselt lühem koristustsükkel ning suurem laadimisvajadus.

Hooldus ja koristustihedus käivad käsikäes

Robottolmuimeja hooldus ja puhastus sõltub suuresti sellest, kui tihti seda majapidamises kasutatakse. 

Pärast paari kasutuskorda tuleb tolmumahuti kindlasti tühjendada. Oluline on ka harjade puhastamine ning nendesse kogunenud prahi eemaldamine. Filtrite ning harjade vahetamise sagedus sõltub reeglina mudelist.

Erilist tähelepanu tuleb aga pöörata filtri vahetamisele ning puhastamisele. Selliste lisade puhul on Raimonda Strazdauskaitė sõnul oluline teada, millise brändi omad tolmuimejasse sobivad ning kui populaarsed ja kättesaadavad need parasjagu on. «Kui bränd pole väga tuntud, võib filtrite ja teiste lisade leidmine keeruliseks osutuda ning robottolmuimeja eest hoolitsemine on sellisel juhul raskendatud,» annab ta tõele au.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles