Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pardiroad aastavahetuseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marina Lohk
Copy
Pardi-rilette.
Pardi-rilette. Foto: Ragne Värk

Toidublogija Ragne Värk pakub aastalõpulauale välja kolm huvitavat rooga pardilihast - üks neist passib hästi eelroaks, teine on hea kerge vaheldus rasvast nõretavatele ahjupraadidele ning kolmas hoopis lihtne ja veidi jõululik hapukapsaga hautis. Head nautimist!

Pardi-rillette

Pardi-rillette on roog, mis on valminud oma rasvas haudunud lihast, mille tulemusena on liha muutunud ülimalt pehmeks. Seesama hautatud liha on ribastatud ning oma mahlas purki pistetud. Niimoodi säilib liha ca 2 nädalat. See roog sobib ideaalselt eelroaks koos krõbeda värskelt küpsetatud saiaga.

  • 2 väikest vormitäit
  • 2 pardikoiba
  • meresoola
  • pipart
  • 3 küüslauguküünt
  • kimbuke värsket punet
  • 3 loorberilehte
  • 150-175 g pardi- või hanerasva

Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks. Hõõru kokku peenemaks jahvatatud meresoola ja pipraga. Raputa kitsa küpsetusvormi põhja veidi meresoola ning aseta koivad (naha pool üleval) sinna peale. Lisa ka poolitatud küüslauguküüned, loorberilehed ja hakitud pune. Aseta külma vähemalt kuueks tunniks maitsestuma.

Seejärel kuumuta ahi 225 kraadini, seni võta koivad juba toatemperatuurile soojenema. Kuumuta pardi- või hanerasv potis ning vala koibadele sulatatud rasv.

Pane koivad ahju ja küpseta 15 minutit, seejärel alanda temperatuur 160 kraadini ning küpseta veel 3 tundi. Eralda koibadelt liha ning ribasta need kahvli abil. Aseta need väikematesse purkidesse või vormidesse (hästi sobivad ramekin-vormid).

Nõruta küpsetamisel tekkinud rasv läbi sõela ning vala vormidesse liha juurde. Lase külmas paar tunnikest taheneda ning siis ära lase isul häbeneda:)


Pardifileelõigud apelsinisalatiga

  • 2 pardifileed
  • 8 salveilehte
  • salatilehti
  • 1⁄2 punast sibulat
  • ca 3 sl india pähkleid (kergelt purustatud)
  • 1 apelsin
  • soola
  • pipart

Valmista pardifilee, selleks kuivata pardifileed majapidamispaberiga. Tee nahaga poolele noaga sisselõiked 1 cm vahega nii, et nahale tekiks ruudustik (jälgi, et ei kahjusta noaga liha).

Pane filee naha pool all keskmise kuumusega pliidile, külmale pannile. Küpseta seni, kuni nahk on kuldseks küpsenud. Vahepeal maitsesta nahata poolt soola ja pipraga.

Pruunista teiselt poolt paar minutit ja korraks ka küljed. Paki fileed eraldi fooliumitesse, raputa peale meresoola, pipart ja salveilehti ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 5-8 minutit (olenevalt soovitud küpsusastmest). Võta fileed ahjust ning jäta liha fooliumisse 10 minutiks järelküpsema.

Rebi salatilehed vaagnale. Raputa peale peeneks hakitud punane sibul ning pähklid. Seejärel aseta peale apelsiniviilud. Vala salati peale pardifilee küpsemisest fooliumisse tekkinud lihamahl. Salati kõrvale või peale aseta õhukesteks viiludeks lõigatud pardifilee. Serveeri.

Hapukapsaga hautatud pardi-confit

Imepäraselt lihtne ning mõnus «laisa inimese roog» valmistamiseks perele või külalistele mõnel erilisel päeval. Lühike retsept on üldjoontes järgmine: maitsesta-hauta-söö.

Pika hautamise lõpptulemuseks on ülimalt maitsvad pardikoivad koos maitsva hapukapsaga, mis lisab roale peatselt lähenevate jõulupühade hõngu.

  • 2 pardikoiba
  • meresoola
  • pipart
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 loorberilehte
  • kimbuke värsket majoraani
  • 275 g hapukapsast
  • 1 dl vett

Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks. Hõõru kokku peenemaks jahvatatud meresoola ja pipraga. Aseta koivad kaussi, lisa viilutatud küüslauguküüned, loorberilehed, hakitud majoraan ning aseta toidukilega kaetuna ööpäevaks külmkappi maitsestuma.

Seejärel kuumuta ahi 225 kraadini, võta koivad toatemperatuurile soojenema. Võta väiksem küpsetusvorm ning aseta sinna hapukapsas, pane peale pardikoivad (nahaga pool üleval) koos kõigi potis maitsestunud maitseainetega.

Lisa vormi vesi ning hauta 15 minutit, seejärel alanda temperatuur 160 kraadini ning küpseta 3 tundi. Küpsemise ajal keera koibi paar korda.
 

Tagasi üles