Veinisõbra meelespea: viis asja, mis võivad veini maitse ära rikkuda

Kodu.postimees.ee
Copy
Vein
Vein Foto: Shutterstock

Head veini on patt rikkuda. Selleks, et vein oma maitset ei kaotaks, tuleb pudelit õigesti hoiustada.

Enamasti hoitakse veinipudeleid seal, kus jumal juhatab. Kuid veinipudeli valesti hoiustamine muudab veini maitseomadusi, kirjutab domino.com.

Hoiusta pudeleid külili

Ära jäta veinipudelit püsti seisma rohkem kui nädalaks. Kui vein seisab püsti, kuivab veinipudeli kork ära ja õhk imbub pudelisse. Hapniku pudelisse jõudmisel hakkab vein käärima. Selle tõttu peab veini alati horisontaalselt hoiustama.

Veini koht ei ole köögis

Veinipudeleid tuleb hoida jahedas toas. Juba 25 kraadi juures hakkavad veini maitseomadused muutuma. Kuna köök on elamises kõige soojem tuba, ei ole mõistlik seal veini hoiustada. Lisaks ei ole hea idee veini hoiustada külmkapi peal, kuna sealt erituv soojus ja pidev vibreerimine muudavad veini maitset.

Ära hoia veini külmkapis

Vahuveini ning valget veini ei tohi hoida külmkapis üle paari päeva. Külmkapis on madal õhuniiskus, mis kuivatab pudeli korgi ära. Sedasi jõuavad külmkapi lõhnad pudelisse ja annavad veinile ebameeldiva järelmaitse. 

Ära hoia veini kapi ülemisel riiulil

Põhjus selleks on väga lihtne. Soe õhk on külmast õhust kergem, seega liigub soe õhk lae alla. Kuna veinile soojas olla ei meeldi, ei ole mõtet teda lae all hoida. 

Päikesevalgus küpsetab veini ära

Veinipudelile langev otsene päikesevalgus tungib läbi veinipudeli klaasi, mille tagajärjel reageerib see veiniga. Selle tulemusena muutuvad veini maitseomadused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles