Saada jõulud õnnetusteta mööda: 7 soovitust ohututeks pühadeks

Kodu.postimees.ee
Copy
Jõulud
Jõulud Foto: Shutterstock

Päästeliidu andmetel on suurem osa koduste tuleõnnetuste põhjustest inimeste hooletus. ERGO kindlustuse statistika näitab, et tule tekitatud kahjude arv moodustab vaid paar protsenti kõigist teatatud õnnetusjuhtumitest, kuid rahaliselt moodustab selliste kahjude hüvitamine veerandi.

Talve ajal on lahtise tule kasutamist tavapärasest rohkem ja pühademelus kipuvad ununema elementaarsed tuleohutusnõuded. ERGO kindlustuse varakahjude grupi juht Erko Makienko toob koostöös vabatahtlike päästjatega välja mõned soovitused, mida järgida, et jõulupühad mööduksid võimalikult ohutult. 

  1. Jõulupühade ajal põletatakse hubase meeleolu loomiseks palju küünlaid. Selleks, et ennetada suuremaid kahjusid, aseta küünlad tulekindlale alusele ning eemale kergesti süttivatest materjalidest.
  2. Populaarseks kombinatsiooniks jõuluajal on teadagi kuusk ja küünlad. Võimalusel väldi kuuse kaunistamist tavaliste küünaldega, eriti kui kuusk on kuiv. Kuiv kuusk süttib kergesti.
  3. Soovitatav on kasutada elektriküünlaid, kuid veendu, et need oleksid terved. Tasub üle vaadata kõik juhtmed ja veenduda, et vooluvõrk poleks üle koormatud. 
  4. Kodust lahkudes ära jäta kunagi küünlaid põlema ning kui sul on kamin, siis veendu, et tuli selles on kustunud.
  5. Kärssama või suisa põlema läinud toidu tõttu võivad alguse saada suuremad tulekahjud. Seega ära unusta jõulupraadi liiga kauaks ahju ega jäta järelevalveta.
  6. Kodu soovitame kütta mõõdukalt ning vastavalt küttekeha kuumataluvusele. Kindlasti ei tohiks kodu üle kütta. Ülekütmine ja korrastamata kütteseadmed on sagedaseks tulekahjude põhjuseks.
  7. Kindlasti veendu, et sinu kodus on töökorras suitsuandur ning gaasiküttega eluaseme puhul ka vingugaasiandur. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles