1. Ära hoia toitu laual liiga kaua
Jõulude ajal oleme harjunud veetma mitmeid tunde laua taga istudes, samal ajal kui kõik uhked piduroad meid lauale ahvatlema jäävad. IKEA toidukaupade valdkonna juht Laura Jordane lausus aga, et mida kauem toit soojas toas ilma katmata seisab, seda kiiremini hakkab see ka riknema. Nii on üsna loomulik, et järgmine päev see enam nii isuäratav ei tundu.
«Kui toitu hoitakse soojas toas, rikneb see kiiremini. Seega on üks viis toiduainete raiskamise vältimiseks, panna korraga lauale vähem toitu ja kohe pärast söömist pista kõik külma. Kui vähegi võimalik, võiks toidu lauale panna lahti lõikamata, nii püsib see kauem värskena,» lausus Jordane.
2. Pane toidujäägid läbipaistvatesse toidukarpidesse
Jordane kohaselt visatakse kõige enam ära roogasid, mida korralikult ei kaeta: «Isegi külmikus peavad toiduained olema kaetud ja mis veel kõige parem, pandud tihedalt kinnitatud erilistesse karpidesse ja purkidesse, et toidu värv ega maitse ei muutuks,» kirjeldas Jordane.
Samas lisas IKEA sisekujundaja Darius Rimkus, et raisku läinud toidu hulga vähendamiseks tasuks toitu säilitada just läbipaistvates anumates.
«Inimestel on kombeks toit kiiremini ära süüa, kui nad näevad hõlpsalt kapi ust avades nii külmiku kui karpide sisu. Nii püsib paremini meeles, millist toitu oleme külmkappi varunud. Kui hoida toitu mitteläbipaistvates karpides, juhtub aga vastupidine. Üldiselt söövad inimesed seda, mida nad näevad. Seetõttu soovitatakse ka tervislikku toitu hoida läbipaistvates anumates ja kohas, kus see paremini silma hakkab,» soovitas sisekujundaja.