Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: mesine ja mahlane seakaelakarbonaad talvesalatiga (1)

Copy
Artikli foto
Foto: Jaan Heinmaa

Ahjus valmistatud seakaelakarbonaad kuulub ilmselt paljude perede jõululauale. Külmutatud jõhvikatega talvesalat on sellele suurepäraseks täienduseks.

«Liha kõrvale võib julgelt süüa ka kartulit. Näiteks 150 grammis koorega keedetud kartulis on 783 mg kaaliumi (25% minimaalsest päevasest kaaliumivajadusest), 39,9 mg magneesiumi (veidi enam kui 15% minimaalsest päevasest magneesiumivajadusest), 1,05 mg rauda (ligi 12% minimaalsest päevasest vajadusest) ning ka vaske ja tsinki,» kõneleb personaaltreener Siim Kelner ja lisab: «Kartuli ja liha kõrvale sobib hästi ka üks uute maitsetega salat. Selle talvesalati põhiliseks koostisosaks on bataat — mu enda isiklik lemmik. Erinevad salatilehed ja külmutatud jõhvikad lisavad omapärase ja hõrgu maitse.» Retsepti autor on Lia Virkus.

Mesine seakaelakarbonaad küüslaugu, sinepi ja jõhvikatega

Vaja läheb:

700–800 g seakaelakarbonaadi (nt Rakvere) 

Marinaad:

  • 1 sl mett
  • 2 sl kanget sinepit
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • 1 dl jõhvikaid (võivad olla ka külmutatud)
  • värskelt jahvatatud musta pipart ja soola

Valmistamine:

Purusta marinaadiks jõhvikad ja küüslauk, sega hulka sinep ning mesi. Maitsesta lihatükk igalt poolt soola ja pipraga, tõsta koos marinaadiga küpsetuskotti ning lase üle öö külmkapis maitsestuda. Tõsta liha 1–2 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile, lõika koti ülemisse nurka väike õhuauk ning küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 tund. Lõika küpsetuskott pealt lahti, suurenda ahju kuumus 220 kraadini ning pruunista liha 5–10 minutit. Lase prael enne lahtilõikamist 15 minutit puhata ja lõika viiludeks. Serveeri kartulite ja talvise salatiga. Soovi korral võib kartulite kõrvale kuumutada küpsetuskotis olev maitsev kaste vähese rõõsa koorega keemiseni ning maitsestada vajadusel veel soola ja pipraga.

Talvesalat röstitud bataadi ja jõhvikatega

Vaja läheb:

  • 300–350 g maguskartulit ehk bataati (1–2 tk)
  • oliiviõli
  • helbesoola
  • 2–3 rohelist lehtkapsalehte
  • peotäis kooritud metspähkleid
  • 1 pakk (75 g) segasalatilehti
  • 1 dl värskeid või külmutatud jõhvikaid

Kaste:

  • 2 sl oliiviõli
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 1 väiksema sidruni mahl
  • 1 tl vedelat mett
  • soola ja musta pipart

Valmistamine:

Koori bataat ja lõika kuubikuteks. Laota vormi või ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja puista üle helbesoolaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit või kuni kuubikud on peaaegu pehmed ja kauni värviga. Rebi rohelise lehtkapsa lehed väiksemateks tükkideks, varred viska ära. Nirista peale oliiviõli ja mudi lehtedesse. Rösti pähkleid kuival pannil mõni minut, kuni need on saanud kauni värvi, lase jahtuda. Sega kastmeks õli, sinep, mesi ja sidrunist pressitud mahl. Maitsesta soola ja pipraga veskist. Laota pestud segasalatilehed kaunile vaagnale, sega hulka röstitud bataadid ja lehtkapsalehed. Puista peale hakitud metspähkleid ja jõhvikaid, vahetult enne serveerimist nirista üle kastmega. Kui lehtkapsalehti pole, maitseb salat hea ka vaid segasalatilehtedega.

Tagasi üles