Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Taimetark selgitab: ülipõneva ajalooga kreftine sinep on inimeste elus olnud aastatuhandeid

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Sinepiseemneid ja sinepit kui maitseainet ja ravimit on tuntud juba väga ammustel aegadel ja neil on ka pikk ja põnev ajalugu.

Sinepil on väga palju liike, arvatakse, et ligi 40. Toidutaim valge sinep (Sinapis alba), ingl k mustard on üheaastane, kuulub ristõieliste sugukonda sinepi perekonda, nagu ka meie põldudel laiutav umbrohi põldsinep. Must sinep, mis tegelikult on must kapsasrohi (Brassica nigra) ja sarepta sinep ehk sarepta kapsasrohi (Brassica juncea), on samuti õli- ja sinepikultuurid. Sarepta sinep on naeri ja musta sinepi looduslik ristand, tema seemnetest valmistatakse enim sinepipulbrit, millest ka meil hästi tuntud vene sinepit.

Must sinep pärineb Himaalajast, seda kultiveeritakse Indias, Kanadas, Inglismaal, USA-s ja mõnes Euroopa riigis. Kanada ja Nepal on musta sinepi seemnete tootjamaad.

Märksõnad

Tagasi üles