Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Proovi lihtsat retsepti eestlaste lemmikust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto

Eestis kasvanud teraviljast tehtud rukkileib on sadade aastate jooksul kinnistunud kui Eesti köögi sümbol.  

Seda põhjusega: õige rukkileib ei ole vaid maitsev ja toitev, aga ka tervislik! Kuna rukkileivaks tohib Eestis nimetada vaid niisugust leiba, mille valmistamisel kasutatud jahust vähemalt 90 protsenti moodustab rukkijahu, on sellises leivas mitmeid kasulikke toitaineid.

  • Rukkileivas on palju kiudaineid, mis mõjuvad hästi seedesüsteemile, pannes soolestiku paremini tööle. Tänu kiudainetele kutsutakse rukkileiba koguni organismi kojameheks. Rukkileiva söömine võib ennetada ja leevendada näiteks kõhuvalu ja -puhitusi. 
  • Rukkileib sisaldab lisaks kiudainetele ka B-rühma vitamiine, mis toetavad närvisüsteemi ja ainevahetust, on head nahale ja lihastele. Näiteks 100 g rukkileiba katab kuni 15% B-rühma vitamiinide päevasest vajadusest.
  • Rukkileivas on ka arvestatavas koguses erinevaid kasulikke mineraalaineid: magneesiumi, kaaliumi, mangaani, fosforit, tsinki, kaltsiumi, rauda ja seleeni, mis mõjuvad hästi näiteks luudele, lihastele, südamele ja närvisüsteemile.
  • Leib on liitsüsivesik, mis ei imendu kiiresti organismi ning seetõttu kõigutab veresuhkrutaset seda aeglasemalt, mida rohkem on tegemist täisteratootega. Rukkijahust leib, millele pole lisatud suhkruid, varustab keha kvaliteetse energiaga kauem kui kiiresti imenduvad süsivesikud.
  • 100 grammis rukkileivas on 6-8 grammi taimset valku. Rukkivalk kuulub tatra-, soja-, kartuli- ja aedoavalgu järel kõige väärtuslikumate taimsete valkude nimistusse.

Soojad (rukki)võileivad kodujuustu ja suitsuräimega

6 tk

Mari-Liis Iloveri retsept

Vaja:

  • 6 viilu rukkileiba (nt Eesti Pagari Kodukandi)
  • 1 hapukurk
  • 250 g kodujuustu
  • 100 g suitsujuustu (riivitult)
  • 2 sl majoneesi
  • 1-2 sl hakitud värsket tilli
  • 12 väiksemat suitsuräime
  • musta pipart

Valmistamisõpetus:

Tükelda hapukurk väikesteks kuubikuteks.

Sega omavahel kodujuust, riivitud suitsujuust, majonees, hapukurgikuubikud ja till.

Tõsta segu leivaviiludele ja vajuta veidi tihedamaks.

Aseta kodujuustusegule suitsuräimed, igale leivale 1-2 (oleneb kalade suurusest).

Tõsta natuke kodujuustusegu ka räimede peale.

Küpseta 200 kraadises ahjus 10-12 minutit.

Tõsta leivad ahjust ja raputa peale veel värsket tilli ning musta pipart. Paku kõrvale hapukurki.

P.S. Võib teha ka nii, et tükeldada suitsuräimed väiksemateks tükkideks ja segada kodujuustukatte hulka.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles