Puust ja punaseks: kuidas kaktuste eest hoolt kanda

Kodu.postimees.ee
Copy
Kaktused
Kaktused Foto: Shutterstock

Kaktused on ühed kõige lihtsamad toataimed, mille eest hoolt kanda. Sellegi poolest ei saa paljud meist isegi selle vähenõudliku taime kasvatamisega hakkama.

Kaktused on algajatele rohenäppudele suurepäraseks esimeseks taimeks. See aga ei tähenda, et tegemist oleks surematu taimega. Kaktusel, nagu ka kõigil teistel toataimedel, on kindlad nõudmised kasvutingimuste osas, kirjutab domino.com.

Valgus

Kaktused on valguslembesed taimed, kuid neid ei tohi hoida otsese päikesevalguse käes. Intensiivne päikesevalgus võib taime ära kõrvetada. Hämaras elamises on kaktusele ideaalseks elukohaks aknalaud.

Vesi

Enamikule kaktustele saab saatuslikuks alakastmine. Kastmisel on kõige tähtsamaks teguriks õige ajastus. Kaktuseid ei tohi kasta päeval, kuna siis ei omasta nad vett. Kasta kaktuseid õhtuti, kui väljas on pime. Taim vajab kastmist keskmiselt kord nädalas. Juhul kui taime muld tundub veel niiske, tuleb kastmist edasi lükata. 

Kasvu- ja puhkeperiood

Kasvuperioodil ehk suvekuudel peab taime kastma regulaarselt ning kaktus peab välja nägema täidlane. Puhkeperioodil ehk talvekuudel vajab taim vähem kastmist, näiteks kord üle ühe nädala. Talveperioodil võib taim kaotada kuni 30 protsenti oma massist. 

Muld

Kaktuse kasvatamiseks müüakse spetsiaalset mineraaliderikast kaktusemulda. Juhul, kui soovid taime väetada, siis tuleks seda teha kasvuperioodil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles