Legendid ja varasemad kasutusviisid
Usuti, et safran süütab armuleegi, kui see on kustumas, ja suurendab naistel seksiiha, safranit seostati lisaks rikkusele ka viljakusega.
Indias raviti safraniga hallkaed, kanapimedust, lööbeid ja veremürgitust. Ravitsejad soovitasid safranit maksahaiguste korral, kollatõve ja unetuse, isegi vähi vastu. Tuntud arst Culpeper hoiatas aga safrani liigse tarvitamise eest, liiga suur annus võib inimese isegi surmata.
Indias on ülikute rõivaid ikka safraniga värvitud, vastavalt kastikuuluvusele saadi õiget kollast. (Pigem kasutati muidugi india safranit ehk kurkumit, sest viimane on kordades odavam).
Safranil on kuulsus maitseainena, mis ravib pea kõiki haigusi. Arvatakse, et ta muudab reipamaks, teeb nooremaks, toniseerib kogu keha, lisab elujõudu, stimuleerib vereringet.
Safran on rahustav, krampe leevendav, menstruatsioonitsüklit korrastav, seedimist soodustav, kõhulahtisuse vastane, gaasivalusid leevendav, vereringet kiirendav toime. Safran on aidanud astmahaigeid, köha, bronhiidi, peavalu, kurguvalu, iivelduse, palaviku korral ja isegi koolera ajal.
Liibanonis antakse lastele sooja safranivett, kui neil on tuulerõuged, mumps või leetrid, sakslased panevad sel juhul safranit sooja piima sisse. Mõnedel rahvastel on tavaks safraniveega silmi loputada, Hiinas tuntakse safranit kui sünnitusjärgset turgutajat. Homöopaatias on ta kasutusel masenduse, unisuse, hüsteeria, tantstõve ja verejooksude korral.
Kulinaarias on safranil kui kõige hinnalisemal maitseainel oma kindel ja auväärne koht juba ammustest aegadest. Safranit mainisid ka keskaegsed retseptiraamatud. Kahtlemata on safranit ka sama kaua võltsitud kui kasutatud, asenduseks näiteks saialille õielehed või safraniga värvitud pulbrid. Indias tuntakse india safranit ehk kurkumit, mida sageli eksikombel safraniks peetakse.