Teadlased kinnitavad: toatolmus võivad levida antibiootikumiresistentsed superbakterid

Kodu.postimees.ee
Copy
Tolm
Tolm Foto: Shutterstock

Neile, kes otsivad järjekordset vabandust sul nädalavahetusel tolmuvõtmine vahele jätta, tasuks oma otsust tõsiselt kaaluda.

Teadlased on jõudnud järeldusele, et tolm on suurepäraseks pesitsuspaigaks superbakteritele. Antibiootikumidele resistentsed bakterid ehk superbakterid ei allu tavapärastele antibiootikumidele. 

Illinois Northwestern University teadlaste uurimustöös selgus, et tolmuosakestel elavad superbakterid on õppinud omavahel resistentsust põhjustavaid geene jagama, vahendab dailymail.co.uk.

Teadlased kasutasid uurimustöös 166 tolmuproovi. Proovidest leiti 183 erinevat antibiootikumidele resistentset geeni (ARG) ning 57 neist on teadlaste sõnul võimelised ühelt organismilt teisele kanduma. Tegemist on esimese uuringuga, mis kinnitab, et bakterid on võimelised antibiootikumidele resistentseid geene teistele organismidele edasi andma.

Uurimust juhtinud professor Erica Hartmanni sõnul on resistentsuse taga aastakümnete pikkune antibiootikumide väärkasutamine. Ennustuste kohaselt sureb aastaks 2050 vähemalt 10 miljonit inimest resistentsete haigustekitajate tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles