See tundub ju hea mõttena – soodsa hinnaga koju toodud toorjuust hakkab lähenema «kõlblik kuni» kuupäevale enne, kui sa jõuad sellele otsa peale teha. Viskaks äkki sügavkülma?
Kas toorjuustu tohib sügavkülmutada?
Piimatoodete külmutamise osas on asjalood paraku keerulised, kuigi on samme, mida sa saad teha, et värskust kauem säilitada, õpetab Popsugar. Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeerium (USDA) ei soovita toorjuustu mitmetel põhjustel sügavkülmutada.
USDA sõnul püsib lahtine toorjuustupakend külmikus kaks nädalat, kuid seda ei soovitata sügavkülmutada. See muidugi ei tähenda, et sa tehniliselt seda teha ei tohiks. Kui pakend on avamata, võid selle sügavkülma pista – peaasi, et õhk pole juustuni pääsenud.
Purdue ülikoolis on tehtud katseid ning selgus, et sügavkülmutatud toorjuust muutub pärast üles soojendamist tükiliseks ja teraliseks. Põhjuseks on juustu kõrge veesisaldus, mistõttu tekivad jääkristallid. Niisiis: kuigi toorjuustu võib sügavkülmutada, ei pruugi sa seda tahta teha, kuna muutub juustu konsistents.
Kuna taas üles sulatatud juust määrdeks hästi ei sobi, võib seda aga kasutada julgemalt küpsetistes ja dippides, õpetab Cook’s Illustrated.