Lahendame mõistatuse: miks on Ameerika vetsupottides nii palju vett?

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa oled külastanud Ameerika Ühendriike või vaadanud analüüsivama pilguga seal toodetud sarju ja filme, oled sa kindlasti imestanud – miks küll erinevad sealsed vetsupotid meie omadest? Miks on neis nii palju vett? 

Twitteris märgivad paljud sama asja üle mõtisklevad inimesed õiglaselt, et nii kõrge veetase teeb asjaajamise potil pritsimise ohu tõttu üsna ebamugavaks. Inimesed, kes on harjunud vaikuses pissima, kurdavad samuti sorina üle. Ning ebamugavusi nii kõrge veetaseme juures on teisigi. 

Muidugi taandub asi paljuski sellele, millega inimene harjunud on. Ameeriklased on, vastupidiselt meile, väga üllatunud ja häiritud, et meie pottides vett nii vähe on. Rohkem vett potis tähendab, et potiseinad ei määrdu nii kergelt, samuti on vähema veega poti loputamiseks vaja rohkem vett ja tugevamat survet. 

Miks siis ikkagi on tualetid teisel pool ookeani niivõrd erinevad? Põhjuseks on torustiku eripärad. Ameerika Ühendriikide torud on märksa väiksema läbimõõduga, mis tähendab, et ummistusi tuleb ette rohkem.

Tualetid on seal aga ehitatud imipumba põhimõttel – väljaheited tõmmatakse tualetipotti loputades allapoole ja seejärel läbi haisuluku. See omakorda tähendab, et haisulukk peab olema kitsas, tavaliselt umbes viis sentimeetrit. 

Austraalias ja Euroopas aga lükkab vesi heitmed torustikku, haisulukk saab olla laiema läbimõõduga ning ummistusi tuleb ette vähem. See on ka põhjus, miks meie vetsupottides on nii palju vähem vett, kirjutab Slate. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles