Eesti Korteriühistute Liidu juht: Euroopas on algamas renoveerimislaine

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Renoveerimislaine nõuab suuri investeeringuid.
Renoveerimislaine nõuab suuri investeeringuid. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla kirjutab liidu ajakirjas Elamu, et Euroopas on algamas renoveerimislaine, millest tõuseb kasu ka Eestile.

«Mullu aasta lõpul esitletud Euroopa roheleppe üheks olulisemaks prioriteediks saab üle-euroopaline hoonete renoveerimise programm, mille eesmärk on tõsta nende energiatõhusust,» vahendas Jaadla, kes kuulub ka Euroopa elamuorganisatsiooni Housing Europe'i juhatusse.

Jaadla sõnul rõhutatakse kokkuleppes vajadust tagada ühest küljest eluasemete energiatõhusus ja teisalt taskukohasus. «Ollakse veendumusel, et renoveerimine kahandab energiaarveid ja vähendab kütteostuvõimetust, samuti elavdab ehitussektorit ning annab võimaluse toetada ettevõtlust ja luua kohalikke töökohti.»

Renoveerimislaine nõuab aga suuri investeeringuid ja täiendava raha suunamist kliimaeesmärkide saavutamise meetmetesse.

«See loob ka Eesti korteriühistutele lootustandva  tulevikuvaate. Kuigi viimastel aastatel on Eestis  korterelamuid toetusmeetmete abiga tublisti renoveeritud ja Eesti korteriühistud  oma renoveerimisaktiivsusega Euroopas esirinnas, siis praegune tempo, umbes 1 protsent elamufondist aastas, pole 2050. aastaks võetud ambitsioonikate kliimaeesmärkide saavutamiseks siiski piisav. Tuhanded korterelamud Eestis ootavad uut hingamist, riiklike ning üleeuroopaliste toetuste abi on hoonete rekonstrueerimisel ülimalt oluline,» rõhutas Jaadla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles