PILDID ⟩ Kudina mõis: armastus aedniku vastu viis mõisapreili Olga märga hauda

Kodu.postimees.ee
Copy
Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

Pika ajalooga Kudina mõisa mainiti esmakordselt 1447. aastal. 17. sajandil kuulus mõis von Taube perekonnale. Mõis riigistati 1919. aastal, ning selle viimasteks omanikeks oli Manteuffeli perekond. 

Kudina mõisa ümbritseb mitu legendi – üheks nendest on Eesti oma Romeo ja Julia. Nimelt olevat Kudina mõisa aednik ja lähedal asuva Saare mõisa aadlipreili Olga Manteuffel omavahel kõrvuni armunud. Noored olevat tahtnud abielluda ja koos ühist elu alustada, kuid Olga perekond oli sellele kategooriliselt vastu. Mõisapreilile ei olnud kohane alama klassi noormehega isegi mitte suhelda. 

Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

Murtud südamega Olga ei suutnud südamepiinu taluda. Suures meeleheites jalutas ta ühel suvehommikul lähedal asuva Saare järve äärde. Neiu istus paati, aerutas järve keskele ning lõpetas oma piinad. 

Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

Olga isal krahv Mannteuffelil õnnestus tütre surnukeha järvest välja tuua, kuid päästa ei olnud enam midagi – Olga eluküünal oli kustunud. Oma tütre õnnetust lõpust murtud krahv rajas järve äärde perekonna kalmistu, kuhu peale Olga on maetud ka ülejäänud pereliikmed. 

Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

1921. aastast kolis mõisa peahoonesse kool, mis eri nimede all tegutses kuni 1976. aastani. Pärast kooli sulgemist alustas mõisahoones lasteaed, mis tegutses seal 1995. aastani.

Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

Kuigi algupärane mõisahoone on ammu kadunud, seisab selle kohal 1896. aastal valminud häärber. Mõis läbis aastatuhande algul kapitaalremondi ning aastaks 2005 oli pika ajalooga hoone taas elamiskõlbulik. Kahekorruselise mõisahoone kogupindala 1250 ruutmeetrit. Mõisas on kokku 13 tuba. 

Kudina mõis
Kudina mõis Foto: KV.EE

Neile, kes soovivad mõisa ajalukku oma jälge jätta, on avanenud suurepärane võimalus. Pika ajalooga mõis on 619 000 euro eest müügis. Kui soovid mõisa kohta rohkem informatsiooni saada, siis külasta kinnisvaraportaali KV.ee.

Allikas: Kudina mõisa veebilehekülg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles