Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsepte kõige pisematele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: Hea Lugu OÜ

Raamatusse «Esimesed ampsud» on lastearsti nõuandeid silmas pidades kogutud pisikeste silmaterade lemmiktoitude retseptid koos valmistamisõpetusega. Kokku rohkem kui 90 erinevat püreed, putru, suppi ja näputoitu. Toome teieni 4 retsepti sellest raamatust.
 

Banaani-kaerahelbepüree
alates 6. elukuust

  • 0,5 dl kaerahelbeid
  • 1 banaan
  • 1 dl vett
  • rinnapiima või rinnapiimaasendajat

Keeda kaerahelbed pehmeks ja püreesta koos banaaniga. Lisa juurde rinnapiim või lihtsalt
keedetud vett.

Kanaliha-riisi-suvikõrvitsapüree
alates 6. elukuust

  • 50 g kanaliha
  • 2–3 dl vett liha hautamiseks
  • 5 cm tükk suvikõrvitsat
  • 1 dl vett suvikõrvitsa keetmiseks
  • veidi keedetud tumedat riisi
  • 1 tl oliiviõli (extra virgin)

Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori ja tükelda suvikõrvits, keeda 10 minutit. Püreesta saumikseriga kana, suvikõrvits ja riis. Lisa õli ning vajadusel suvikõrvitsa keeduleent.


Spagetid hernepestoga

alates 1. eluaastast

  • 250 g spagette
  • 150 g herneid (ilma kaunadeta)
  • 1 küüslauguküüs
  • 50 ml oliiviõli
  • 30 g Parmesani
  • vett

Keeda herned väheses vees pehmeks. Kalla herned koos küüslaugu, oliiviõli ja Parmesaniga (peretoiduks võid lisada ka röstitud seedrimänniseemneid) kannmikserisse ning peenesta ettevaatlikult püreeks.

Keeda pastat suures keedunõus vähese soolaga maitsestatud vees, kuni pasta on al dente. Kurna, kuid jäta osa keeduveest alles. Tõsta spagetid taldrikule. Lisa pesto ja piisavalt keeduvett, et saaks mahlase kastme.

Serveerimisel riivi peale Parmesan.

Kõrsikud Parmesaniga

alates 1. eluaastast

  • 375 g jahu
  • 200 g piima
  • 50 g võid
  • 3 sl riivitud Parmesani
  • 10 g pärmi
  • 0,5 tl soola

Valmistamiseks sulata või, vala juurde piim ning kui saadud segu on sobivalt käesoe, lisa pärm. Nüüd sega kokku jahu, riivitud Parmesan ja sool ning lisa aegamööda sõtkudes piima-võisegu. Jäta tainas pooleks tunniks seisma, sõtku läbi ja lase veel pool tundi kerkida.

Seejärel rulli tainas õhukeseks, lõika sentimeetrised ribad ja mudi need sõrmede vahel tasapisi venitades ümmargusteks pulkadeks. Säti need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja lase umbes 10 minutit seista.

Samal ajal kuumuta ahi ning küpseta 180-kraadisess ahjus 15 minutit, kuni need itaaliapärased kõrsikud kergelt kuldse tooni omandavad. Näiteks hummuse juurde sobivad need grissini’d eriti hästi.

***

«Esimesed ampsud. Pisikeste silmaterade lemmiktoidud»
Koostanud Margit Kirsipuu.
Orienteeruv hind raamatupoes 12,95.
Saadaval kõikides hästi varustatud raamatutega kauplevates poodides. 

Märksõnad

Tagasi üles