Raamatusse «Esimesed ampsud» on lastearsti nõuandeid silmas pidades kogutud pisikeste silmaterade lemmiktoitude retseptid koos valmistamisõpetusega. Kokku rohkem kui 90 erinevat püreed, putru, suppi ja näputoitu. Toome teieni 4 retsepti sellest raamatust.
Retsepte kõige pisematele
Banaani-kaerahelbepüree
alates 6. elukuust
- 0,5 dl kaerahelbeid
- 1 banaan
- 1 dl vett
- rinnapiima või rinnapiimaasendajat
Keeda kaerahelbed pehmeks ja püreesta koos banaaniga. Lisa juurde rinnapiim või lihtsalt
keedetud vett.
Kanaliha-riisi-suvikõrvitsapüree
alates 6. elukuust
- 50 g kanaliha
- 2–3 dl vett liha hautamiseks
- 5 cm tükk suvikõrvitsat
- 1 dl vett suvikõrvitsa keetmiseks
- veidi keedetud tumedat riisi
- 1 tl oliiviõli (extra virgin)
Tükelda kana ja hauta potis umbes 15 minutit, kuni see on pehme. Koori ja tükelda suvikõrvits, keeda 10 minutit. Püreesta saumikseriga kana, suvikõrvits ja riis. Lisa õli ning vajadusel suvikõrvitsa keeduleent.
Spagetid hernepestoga
alates 1. eluaastast
- 250 g spagette
- 150 g herneid (ilma kaunadeta)
- 1 küüslauguküüs
- 50 ml oliiviõli
- 30 g Parmesani
- vett
Keeda herned väheses vees pehmeks. Kalla herned koos küüslaugu, oliiviõli ja Parmesaniga (peretoiduks võid lisada ka röstitud seedrimänniseemneid) kannmikserisse ning peenesta ettevaatlikult püreeks.
Keeda pastat suures keedunõus vähese soolaga maitsestatud vees, kuni pasta on al dente. Kurna, kuid jäta osa keeduveest alles. Tõsta spagetid taldrikule. Lisa pesto ja piisavalt keeduvett, et saaks mahlase kastme.
Serveerimisel riivi peale Parmesan.
Kõrsikud Parmesaniga
alates 1. eluaastast
- 375 g jahu
- 200 g piima
- 50 g võid
- 3 sl riivitud Parmesani
- 10 g pärmi
- 0,5 tl soola
Valmistamiseks sulata või, vala juurde piim ning kui saadud segu on sobivalt käesoe, lisa pärm. Nüüd sega kokku jahu, riivitud Parmesan ja sool ning lisa aegamööda sõtkudes piima-võisegu. Jäta tainas pooleks tunniks seisma, sõtku läbi ja lase veel pool tundi kerkida.
Seejärel rulli tainas õhukeseks, lõika sentimeetrised ribad ja mudi need sõrmede vahel tasapisi venitades ümmargusteks pulkadeks. Säti need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja lase umbes 10 minutit seista.
Samal ajal kuumuta ahi ning küpseta 180-kraadisess ahjus 15 minutit, kuni need itaaliapärased kõrsikud kergelt kuldse tooni omandavad. Näiteks hummuse juurde sobivad need grissini’d eriti hästi.
***
«Esimesed ampsud. Pisikeste silmaterade lemmiktoidud»
Koostanud Margit Kirsipuu.
Orienteeruv hind raamatupoes 12,95.
Saadaval kõikides hästi varustatud raamatutega kauplevates poodides.