Berliini kuubik: maailma targim büroohoone ühendab minimalistliku esteetika ja tipptehnoloogia

Kodu.postimees.ee
Copy
Cube Berlin
Cube Berlin Foto: Dirk Sattler via www.imago-images.de/imago images/Dirk Sattler/Scanpix

Berliini kesklinnas Washigtoni platsil asuv 11-korruseline büroohoone on suurepärane näide, kuidas innovaatlisi arhitektuurilisi lahendusi tänapäevase tehnoloogiaga ühendada.

Taani arhitektuuribüroo 3XN Architects kavandatud 19 000 ruutmeetrise kogupindalaga hoone teeb eriliseks kahekihiline fassaad, mille välimine kiht on kui hiigelsuur peegel. Hoone peegeldab oma ümbrust ning selle välimus muutub drastiliselt olenevalt sellest, mis nurga all hoonet vaadata, kirjutab glassonweb.com. 

Cube Berlin
Cube Berlin Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Cube Berlin nime kandva hoone ühe looja Torben Østergaardi sõnul oli eesmärk luua hoone, mis ei oleks lihtsalt järgmine klaaskuubik. «Me tahtsime, et Berlin Cube saaks olema lahutamatuks osaks Washigtoni platsist ning et hoone tekitaks inimestes emotsioone. Peegelklaasist välisfassaad ei ole juhuslik valik. Peegeldus pakub möödakäijatele pidevalt muutuvat pilti,» sõnab Østergaard.

Lisaks pilkupüüdvale disainile paistab hoone silma ka kõrge energiatõhususe poolest. Kahekihiline fassaad mängib hoone sisekliima kujundamisel tähtsat rolli. Klaasfassaad tagab kontoriruumides hea valgustuse, vähendades selle läbi nõudlust tehisvalguse järgi. Lisaks on välisfassaad kaetud päikeseenergiat neelava PVB kilevahekihiga (polüvinüülbutüraal), mis ei lase hoonel ka kõige palavamal suvepäeval üle kuumeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles