Pasha-maiuse puhul on tegu väga traditsioonilise magustoiduga, mille juured ulatuvad lausa 8. sajandisse. Alates 18. sajandist hakati teiste piimasaaduste asemel kasutama tahket kohupiima ning nüüdseks on sündinud mitmeid erinevaid versioone, kuidas seda imemaitsvat magustoitu valmistada. Nii pööras ka Koogikontori toidublogi looja Merilin Siimpoeg pasha retsepti pea peale ning lõi sellest moodsa ent lihtsama versiooni.
RETSEPT ⟩ Lihtne ja särtsakas: uutmoodi pashakook
Vallatus retseptis on kasutatud nõtkelt vetruvaid marmelaadikuule, hõrke mandlilaaste, särtsakat tsitrust ning hõrku pasha kohupiimakreemi. Kui traditsioonilise pasha tegemine võtab aega tervelt ööpäeva, siis kiirema tulemuse saavutamiseks on retseptis kasutatud pasha kohupiimakreemi, kus on kokkaja eest juba traditsiooniline maitsestamise protsess ära tehtud. Nii on koogi valmistamine lihtsam ja ka soodsam.
Põhi:
- 250 g Dorise sidruniküpsiseid
- 30 g võid
Täidis:
- 900 g Alma pasha kohupiimakreemi
- 200 ml Alma vahukoort
- 1 apelsini riivitud koor
- 2 spl sidruni mahla
- 3 spl mandlilaaste
- 200 g Fazeri Finlandia marmelaadikuule
- 15 g (1 spl) želatiinipulbrit + 4 spl külma vett
Kaunistamiseks:
- veel mõned Dorise küpsised ja marmeldaadikuulid
Tee nii:
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda lahtikäiv koogivorm (24 cm) paberiga. Suru küpsisemass vormi põhja ja aseta vorm 15 minutiks külma.
Tükelda marmelaadikuulid ja jaota põhjale laiali.
Tõsta suurde kaussi kokku kohupiimakreem, vahukoor ja peenelt riivitud apelsinikoor. Vahusta kuni saad koheva kreemi. Sega želatiinipulber väikeses potis külma veega ja lase umbes 5 minutit paisuda. Sulata siis želatiinisegu madalal tulel pidevalt segades. Lase paar minutit jahtuda. Nirista želatiinisegu peene joana kohupiimasegu hulka samal ajal aeglasel kiirusel vahustades.
Sega nüüd kohupiimasegu hulka ka mandlilaastud ja vala siis täidis marmelaaditükkidega kaetud küpsisepõhjale. Aseta kook 5-6 tunniks või üleöö külmkappi tarduma.
Eemalda kook vormist ja kaunista.