Soe talv tõi koduomanikele suure kingituse

Kodu.postimees.ee
Copy
Soe talv tõi koduomanikele suure kingituse.
Soe talv tõi koduomanikele suure kingituse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Energiakontsern Utilitas tootis tänavu esimeses kvartalis 680 000 MWh soojus- ja 90 000 MWh elektrienergiat, millest üle 500 000 MWh energiat toodeti taastuvatest allikatest. Võrreldes 2019. aasta esimese kvartaliga kasvas Utilitase rohelise energia toodang 25 protsenti.

Kuigi taastuvenergia mahud ja osakaal suurenesid, avaldas erakordselt soe talv otsest mõju energiatarbimisele ning võrreldes mullusega tarbisid Utilitase kliendid esimeses kvartalis 12 protsenti vähem soojust. Kõik esimese kvartali kuud olid tavapärasest tunduvalt soojemad ning kuu keskmised õhutemperatuurid ei langenud allapoole nulli. 

«Globaalne kliimasoojenemine jätkub kiirenevas tempos ja mõjutab otseselt ka Eesti elukeskkonda. Kui 2019. aasta esimene kvartal oli tavapärasest soojem, siis tänavune aasta algus oli veelgi soojem. See on seadnud esikohale taastuvenergia kasutamise edendamise, et maksimaalselt piirata energiatarbimisest tekkivat keskkonnajalajälge,» sõnas Utilitase kontserni juht Priit Koit.

Keskkonnahoiu ja efektiivsuse huvides investeerib Utilitas tänavu 36 miljonit eurot. «Sellest lõviosa läheb soojustorustiku rekonstrueerimisse, mille käigus vahetame välja vanad amortiseerunud torud uute eelisoleeritud torude vastu, et võrgurikkeid ennetada. Nii praegu kui ka edaspidi otsime pidevalt võimalusi innovaatiliste ja keskkonnasõbralikke lahenduste juurutamiseks,» ütles Koit.

Taastuvkütusest energia tootmisega piiras Utilitas esimeses kvartalis süsihappegaasi heitmeid 185 000 tonni võrra, mis muidu oleks maagaasi ja põlevkivi kasutades atmosfääri paiskunud. Soojuse ja elektri koostootmine ning taastuvkütuste kasutamine kaugküttes vähendada oluliselt kasvuhoonegaaside emissiooni ning aitab seeläbi kaasa kliimasoojenemise pidurdamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles