5 olulist asjaolu, millele aeda planeerides tähelepanu pöörata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Koduaeda planeerides tuleb unustada trendid ja korrapära.

Vähem on rohkem

Hobiaednike entusiasm on suur ning tihtipeale kiputakse taimi istutama rohkem, kui tegelikult ühte peenrasse optimaalselt mahtuda võiks. Peenarde puhul on tagasihoidlikkus pigem voorus, sest igal taimel on vaja omaette kasvuruumi ja ligipääsu päikesevalgusele.

Lähedus kodule

Ära istuta oma põõsad ja puud liiga lähedale koduuksele. Taimed kasvavad ning aja jooksul võib ümbritsev keskkond neile kitsukeseks muutuda.

Üldpilt

Aed on osa su majapidamisest ja üheskoos majaga võiksid need moodustada sümbioosi. Paljud inimesed ei oska paraku kahte lüli ühendada ja seetõttu võivadki tulemuseks olla kaunid aiad, mis elumajale lisaväärtust ei paku. 

Unusta korrapära

Looduses puudub süsteemne korrapära. Oled sa kunagi looduses kohanud organiseeritud ja viimse detailini täiuslikku taimekooslust? Ilmselt mitte, seega anna ka oma aiale võimalus omasoodu areneda.

Trendid ja reaalsus

Sulle meeldib ammutada inspiratsiooni ajakirjadest ja Pinteresti piltidest, ent koduaiast avanev reaalsus on teine? Paraku on see reaalsus paljude aiapidajate jaoks erinev. Ära lase ennast teiste aiapidajate täiuslikuna näivatest aedadest heidutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles