RETSEPTID Kaks täiesti erinevat karjusepirukat: klassikaline ja taimne

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Karjuse pirukas
Karjuse pirukas Foto: Shutterstock

Teatavasti liigub maailm aina rohkem taimsetoidu suunas. Selleks, et kellegi jaoks tänasest retseptist midagi puudu ei jääks, otsustasime teile tutvustada nii klassikalise karjuse piruka kui ka taimse karjuse piruka retsepte.

Klassikaline karjuse pirukas

Vaja läheb:

  • 1 spl õli
  • 1 suuremat sibulat
  • 2-3 porgandit
  • 500 g lamba- või veisehakkliha
  • 2 spl tomatipastat
  • veidi Worcesteri kastet (valikuline)
  • 5 dl veisepuljongit
  • soola ja pipart

Kartulipuder

  • 1 kg kartuleid
  • 85 g võid
  • 1-2 dl piima
  • soola

Koori sibulad ning lõika need neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori porgandid, lõika pikuti pooleks või neljaks osaks ja seejärel viiluta. Prae sibulad ja porgandid kuumutatud õlis ja keskmises potis mõne minuti jooksul. Lisa hakkliha ning eralda praadimise käigus eralduv liigne rasv. Lisa tomatipasta ning soovi korral ka Worcesteri kaste ja prae veel mõned minutid. Kalla peale puljong, maitsesta soola-pipraga ning kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ja hauta kastat veel 40 minutit. Eemalda 20 minuti pealt potilt kaas, et kaste pakseneks.

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Valmista kartulipuder. Keeda kooritud ja tükeldatud kartulid soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit või kuni kartulid on pehmed. Nõruta, tambi või ja piimaga mõnusaks pudruks ning maitsesta soolaga.

Kalla hakklihakaste ahjuvormi, laota peale kartuli puder ning tee kahvliharudega peale siiruviiruline muster. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni kartulipudru hakkab pealt kenasti pruunistuma. Lase enne serveerimist 5 minutit jahtuda ning serveeri maitsva võileivaga.

Taimne karjuse pirukas väiksemas vormis.
Taimne karjuse pirukas väiksemas vormis. Foto: Shutterstock

Taimne karjuse pirukas

Vaja läheb:

Täidis:

  • 2 suuremat porgandit
  • 3 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 varsselleri vart (valikuline)
  • 100 g hakksojamassi või 250 g kuivatatud läätsi (läätsede puhul keeda need enne magedas vees pehmeks)
  • purk punaseid ube
  • 400 ml tomatimahla
  • 250 ml vett
  • 1 tl karripulbrit
  • 1-2 teelusikatäit soola (valikuline)
  • 3 spl sojakastet
  • 1/2 tl kuivatatud tüümiani
  • paar spl kaerakoort (valikuline)
  • paar tilka tabasco kastet (valikuline)

Kartulipuder:

  • umbes 16 keskmist kartulit
  • 4 spl taimset koort
  • 2 spl õli
  • soola
  • 150 ml sooja vett
  • kuivatatud tilli

PS! Kui kasutad valmistamisel hakksojamassi asemel läätsi, vähenda retseptis kasutatava vedeliku kogust. Kuivatatud hakksojamass tõmbab palju vedelikku enda sisse, läätsed seda ei tee.

Koori ja keeda kartulid pehmeks, kurna. Sega kokku kaerakoor, õli, sool, vesi ja kuivatatud till ning lisa segu kartulitele. Klopi mass kohevaks pudruks.

Keera ahi 200 kraadi peale kuumenema ning vala sügavama põhjaga pannile või potti mõni supilusikatäis õli. Lisa tükeldatud sibulad ning prae need klaasjaks. Samal ajal koori ja riivi jämedama riiviga porgandid, lisa sibulatele koos tükeldatud varselleri ning küüslauguga. Kuumuta mõned minutid ning lisa 0,5 liitrit vett. Hauta segu kaane all umbes 10 minutit ning lisa sellele sojahakkmass või keedetud läätsed. Hauta veel 5 minutit. Lisa punased oad, tomatimahl, karripulber, sool, sojakaste, tüümian ning vastavalt eelistustele tabasco ja kaerakoor. Sega kõik korralikult läbi ja kuumuta veel mõned minutid.

Määri paksema põhjaga ahjupott või sügavam ahjuvorm õli või margariiniga kokku, aseta sisse täidis ning kõige peale kartulipuder. Tee kahvliharudega peale kaunid mustrid ning küpseta vormi 200-kraadises ahjus umbes 35 mintit. Lase enne serveerimist veidi jahtuda ning serveeri koos näiteks värske salatiga.

Head isu!

    Kommentaarid
    Copy
    Tagasi üles