Rahvas laenudega hädas: eluasemelaenude maksepuhkuste taotluste arv suureneb

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Nüüdseks juba üle kuu aja kestnud eriolukord on valusalt löönud paljude eestlaste rahakottide pihta. Rahapuudus on sundinud paljud pöörduma panga poole eluasemelaenu maksepuhkust taotlema.

SEB erakliendi segmendi müügijuht Evelin Tammearu sõnul on maksepuhkuste taotluste arv võrreldes eriolukorra eelse perioodiga kasvanud, kuid vajadus maksepuhkuste järele ei ole olnud massiline. Leevendusi laenumaksetes on eriolukorra esimesel kuul vajanud 1 400 eraklienti, 60 protsenti neist kodulaenudega ning ülejäänud väikelaenude ja liisingute maksetega.

Tammearu märgib, et viimasel kuul on laenuvõtjad muutunud ettevaatlikumaks ning teevad laenuotsuseid kaalutletumalt. See väljendub uute kodulaenu taotluste ja ka lepingute vähenenud arvudes. «Soovitame tänastel laenuvõtjatel hoolikalt läbi mõelda, kas ja kuidas võib tänane olukord mõjutada teda ja tema tööandjat ning seda mitte üksnes antud hetkel, vaid ka järgnevate kuude jooksul. Kui on vähegi kahtlus, et hetke olukorrast tulenevalt võib tulevikus töötasu väheneda või tööandja on sunnitud töötajate arvu vähendama, soovitame laenu võtmise otsus olukorra selginemiseni edasi lükata,» räägib Tammearu.

Luminori krediiditoodete juhi Heiki Raadiku sõnul on maksepuhkuste taotluste esimene suur hüpe ära olnud ning uute taotluste arv on praegu langustrendis. «Samas tuleb arvestada, et laiem mõju võib alles hakata avalduma,» lisas Raadik.

Luminor pangale on erakliendid esitanud kokku ligi 1700 maksepuhkuse avaldust ning umbes 60 protsenti neist puudutavad kodulaene. Samas pole ära kadunud ka uute kodulaenude taotlused. Mis puudutab uute kodulaenude väljastamist, siis on Luminori krediiditoodete juhi sõnul olnud kodulaenu soovijaid viimastel nädalatel selgelt vähem, kuid sellegipoolest pole huvi selle vastu kadunud.

«Uute kodulaenude huvi on praegu madalam kui aasta alguses, aga see pole drastiliselt langenud ja langustrend on praeguseks ka peatunud,» rääkis Raadik. «Kriisis on alati soodsaid ostukohti ja paljud kliendid soovivad, et neil oleks laenuotsus juba olemas, kui sobivat objekti näevad. Seega kliendid pole kadunud ning konkurents pankade vahel on säilinud,» lisas ta.

Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul on alates märtsi keskpaigast esitatud umbes 7000 maksepuhkuse taotlust ja enam-vähem pooled maksepuhkuste soovidest on seotud eluasemelaenudega. «Me oleme pangas tööd kiiresti ümber korraldanud, et maksepuhkuse sooviga kliente piisava kiirusega teenindada. Maksepuhkuste taotluste kasv on praeguseks hetkeks stabiliseerinud,» lausub Pärgma.

Pärgma sõnul on uusi laenutaotlusi eriolukorda arvestades poole võrra vähem, kuid viimastel päevadel on laenutaotluste hulk hakanud juba tagasihoidlikult kasvama.

«Laenutaotlusi analüüsides lähtume samadest põhimõtetest. Olulisem on regulaarne töötasu, sest laen peab olema laenuvõtjale jõukohane pikaajaliselt tasuda. Kui laenuvõtjal võib tekkida laenu kättesaamisel kohe makseraskus, mida on võimalik vältida, tuleb laenuvõtmist hoolikalt kaaluda. Pangana on meie huviks kliendi pikaajaline rahulolu ning kui viimane hindab praeguse COVID-19 raames hoolikalt laenu võtmisega kaasnevaid riske ning otsustab laenulepingu sõlmimisega oodata, siis toetame klienti tema otsuses,» lisab Pärgma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles