Viis puu- ja köögivilja, mida algajal aednikul kasvatada ei tasuks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kevade saabudes tekib paljudel tahtmine näpud mulda pista. Siin on viis köögivilja, mida algajal aednikul ei ole soovitatav kasvatada.

Viinamarjad

Viinamarjade kasvatamine on aeganõudev tegevus, mis nõuab kannatust, kirjutab foodandwine.com. Keskmiselt kulub istikul kaks aastat enne, kui see hakkab vilja kandma. Lisaks ei ole Eesti kliima viinamarjade jaoks ideaalne ning külm talv võib taimele liiga teha.

Seller

See köögivili kasvab väikestest pirtsakatest seemetest, mis vajavad idanemiseks pidavalt niisket mulda. Selleri kasvatamisele kulub mitu kuud, mille autasuks ei ole mitte mahlane tomat või magus maasikas, vaid seller. Lisaks ei ole kodus kasvatatud seller ilmselt sama maitsev kui poest ostetu.

Lillkapsas

Lillkapsas on väga nõudlik temperatuuri osas. Nimelt ei meeldi sellele köögiviljale temperatuuri kõikumine. Lisaks meelitavad lillkapsa pead kohale lugematul hulgal erinevaid kahjureid, kes taime pintslisse võtavad. See teeb selles tülika köögivilja, mida oma kodus kasvatada.

Baklažaan

Ka see köögivili meelitab kohale kõikvõimalikke kahjureid. Taim kasvab suureks ainult soojal suvel, seega kui suvi on jahe, siis baklažaanist asja ei saa. Taimele tuleb kindlasti ka toestada, kuna rasked viljad võivad oksa pooleks murda või vajub see liialt longu.

Sibulad

Rohelise sibula kasvatamisega saab igaüks hakkama, kuid uue mugula kasvatamine on juba raskem ülesanne. Sibulal on mitmeid erinevaid sorte, millest igal on oma erinevad nõudmised nii vee, valguse, mulle kui ka temperatuuri osas. Seega tuleb olla väga tähelepanelik, millise seemne mulda paned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles