LUMMAVAD PILDID Sisekujundaja Kairi Apri-Laumets: unistused ja soovid jäävadki täitumata, kui sa ise vajalikke samme ei astu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Kairi leiab, et unistada tuleb suurelt.
Kairi leiab, et unistada tuleb suurelt. Foto: Mariliis Maasik

Eesti sisekujundaja Kairi Apri-Laumetsa silmad säravad kirest, entusiasmist ja elurõõmust. Värvidest vaimustunud naine leiab, et kodus peab olema hea olla. Ühtlasi usub ta, et patju ja pleede ei saa kunagi liiga palju olla. 

Nii Eestis kui ka välismaal sisekujundajana tuntud elavaloomuline Kairi Apri-Laumets tunnistab, et kannab juba väikesest peale üht sisekujunduspisikut endaga kaasas. 

«Lapsena oli mul oma tuba ning neli mööblieset, mis rändasid igal nädalal ühest nurgast teise. Nii ma siis kujundasin oma väikest tuba ning hiljem liikusin juba meie kodu järgmistesse tubadesse,» meenutas ta. 

Ajaga tulevad kogemused ja kasvab enesekindlus

Kairi on nii oma tööst kui kogemustest õppinud, et oluline on panna enda jaoks kirja kõigepealt need asjad, mis sul hästi välja tulevad ja mille kohta oled ehk teisteltki tunnustust saanud. Ja siis tuleb kuskilt pihta hakata.

Kairi leiab, et värvides peituv elujõud ja sära on nakkav.
Kairi leiab, et värvides peituv elujõud ja sära on nakkav. Foto: Mariliis Maasik

«Sa ei saa kunagi kohe alguses teada kõiki asju, kuidas miski töötab või kuidas toimib. Proovimise ja katsetamisega saad juurde kogemusi ning kasvab enesekindlus. Paberile võime muidugi kõike kirjutada ja paberil ka unistada, aga kui sa reaalseid samme ei astu, siis need unistused ja soovid sinna kirjatähtedesse jäävadki. Need on sinu soovid ja unistused, mis sõltuvad ainult sinust, mitte keegi ei tule neid sinu eest ära tegema. Kõik on ikka su enda kätes, muidu võid jäädagi elu lõpuni ootama. Ka mul endal võttis neist asjadest arusaamine üksjagu aega ja tänagi tuleb mõne uue projekti puhul ennast aeg-ajalt rohkem tagant utsitada,» selgitas ta.

Värvid, värvid, värvid

Eluaegne värvide austaja Kairi on veendunud, et meie hallide ilmadega on pilkupüüdvatel värvidel iseäranis tähtis roll mängida. 

«Meie hallis kliimas toovad need kodule elu ja särtsu juurde. Mul on igas kodus värvid olnud, ükskõik, kas Türgis, Eestis või Hiiumaal. Värve olen püüdnud sisse tuua ka oma klientide kodudesse. Loomulikult on ainult valgete, beežide ja must-valgete kodude lahendused ka toredad, kuid minu silmale jäävad need natukene igavaks. Samas on need väga head põhjad, mille peale värviliste aksessuaaridega rohkem rõõmu ja särtsakust ruumi tuua,» lausus ta.

Kairi usub, et inimene ja tema maitsemeel on pidevas muutumises.
Kairi usub, et inimene ja tema maitsemeel on pidevas muutumises. Foto: Anna Volmer-Raud

Kairi enda kodus pole palju nipsasjakesi, küll aga on hulk sisustuselemente, nagu padjad, pleedid ja lambid, millega ta aastaaegade vaheldudes mängida saab. Tüdimuse ning igavuse korral rändavad esemed ühest toast teise ja vastupidi.

Sisekujundaja, kes on aastate jooksul erinevaid nippe ja lahendusi katsetanud, märgib, et ta abikaasa ei imesta ammu enam selle üle, kui tal hommikul ärgates mõni sisekujunduslik projekt jälle peas keerleb. «Viimane naljakas juhtum oli ühe seinavärviga. Ma teadsin, et tahan oma magamistuppa roosat tooni seinu,» meenutas ta.

Sisekujundaja leiab, et kodu sisustades võib, aga ei pea alati trendidega kaasas käima.
Sisekujundaja leiab, et kodu sisustades võib, aga ei pea alati trendidega kaasas käima. Foto: Anna Volmer-Raud

«Mõeldud, värv valitud ja ära ostetud. Korraks värvipotti piiludes mõtlesin küll, et äkki läheb see toon paljuks, kuid usaldasime oma magamistoa siiski maalri hoole alla ja sõitsime ise nädalavahetuseks ära. Kui tagasi tulime ja seda tuba uues värvis nägime, oli küll korraks elamus, et – ossa raks – see oli ikka roosa, kohe väga roosa, isegi minusuguse värvide armastaja jaoks tundus roosat esmapilgul natuke liiga palju. Õnneks abikaasa selle peale toast välja ei kolinud,» lisas Kairi.

Taolisi intensiivseid toone on tema sõnul nimelt võimalik alla tõmmata teiste värviliste detailide lisamisega, mis mahendavad üldpilti ning seovad kogu eluruumi ühtseks tervikuks. «Nii ma tegingi ja tulemuseks sai mõnusalt värviline, kuid samas rahulik magamistuba, mis on sõpradelt-tuttavatelt kuhjaga kiitusi saanud ning mitut klienti erinevaid lahendusi katsetama inspireerinud.»

Isiklikus kodus Kairi värvidega tagasi ei hoia.
Isiklikus kodus Kairi värvidega tagasi ei hoia. Foto: Anna Volmer-Raud

Sise- ja välismaailm

Kairi leiab, et keskmine eestlane on sisutusvalikutes iga aastaga üha julgem ja mängulisem. Ta usub, et pealehakkamise ning piisava ajaressursi korral pole inimesel teinekord sisekujundajat tarviski.

«See, mida sa lood, on ikka sinu nägu ja sinu käe järgi. Mis siis, kui kohe alguses ei tule välja – ikka tuleb uuesti proovida, kuni oled tulemusega rahul,» soovitab ta. Lustida tuleb mõnu ja enesekindlusega.

«Kui su energia on rõõmus, positiivne ja sa teed midagi seda rõõmu ja positiivsust maksimaalselt ära kasutades, siis tulevad ka lahendused lausa iseenesest,» möönab ta.

Enese ja kodu eest hoolitsemine on Kairi jaoks alati käsikäes käinud.
Enese ja kodu eest hoolitsemine on Kairi jaoks alati käsikäes käinud. Foto: Mariliis Maasik

Ühtlasi leiab Kairi, et inimese sisemaailm ning see, mis on väljaspool, peaksid käima käsikäes. Inimese maitsemeel muutub ajaga, muutuvad tema tõekspidamised ning maailmavaade. Kodu sisustades peab aga lähtuma eelkõige iseendast ja oma heaolust. Alles seejärel tulevad mängu hetketrendid ja kiirmood.

«Meil pole mõtet ehitada kauneid näidiskodusid, kui need põrmugi ei haaku selle elanikega. Inimene, kes selles kodus tegelikult elab, peaks tundma end seal mõnusalt ja hästi. Kodu on ju paik, kus me soovime viibida suurema osa ajast ja see peaks olema turvaline koht, kuhu me alati tahame tagasi pöörduda,» märkis ta.

Iga tuba vajab Kairi meelest veidi rohelust.
Iga tuba vajab Kairi meelest veidi rohelust. Foto: Mariliis Maasik

Sisekujundusmaailma trendid muutuvad igal aastal. Kairi sõnul on hea end nendega kursis hoida ning teinekord üht-teist ka kõrva taha panna, ent lõppkokkuvõttes loeb ikkagi see, mis inimesega harmoneerub ja kuidas ta end kodus viibides tunneb.

«Kõige tähtsam on see, kuidas sa ennast seal tunned. Pärast pikka tööpäeva tuled koju, see on sinu koht, kus puhata ja ennast laadida, ning sul peab olema seal mõnus,» selgitas Kairi, kelle meelest on inimese sise- ja välismaailm omavahel tihedalt seotud.

Sisekujundajale meenub siinkohal minevikust, kui oli väga populaarne kanda Marati dresside all kingi ja dressipükste peal kampsunit. Toona popid rõivavalikud ei oma tänapäevase moe kõrval enam tähendust.

Kairi lähtub kujundades ennekõike oma sisetundest.
Kairi lähtub kujundades ennekõike oma sisetundest. Foto: Mariliis Maasik

«Sel ajal oli selline maitse ja stiil ning tundsin end hästi selles riietuses. Täna sellele tagasi vaadates paneb see mind muigama. Sama lugu on ka sisustusega minu kodus,» meenutas Kairi.

«Täna ei ole need enam asjad, mis mind kõnetavad. Sa oled ise pidevas muutumises. Kui oled jäänud oma asjade, kodu ja sisekujundusega paarikümne aasta tagusesse aega, siis see näitabki tegelikult seda, mis su enda sees toimub. Et oled ka ise kuskile kinni jäänud. Sinu elu seisab. Minu jaoks käivad need käsikäes. Üks on see, mis sisemaailmas toimub, teine on see, mis on väljaspool,» lisas ta.

Kairi kodus tumedaid värve ei leidu. Küll aga leiab sellest hulga julgeid värvikombinatsioone ning peeneid, aastatega lihvitud lahendusi.
Kairi kodus tumedaid värve ei leidu. Küll aga leiab sellest hulga julgeid värvikombinatsioone ning peeneid, aastatega lihvitud lahendusi. Foto: Anna Volmer-Raud

Siht silme ette!

Kairit paeluvad detailid, sest need annavad ruumile alati selle viimase lihvi ja sära. Ta ei jää enne rahule, kui viimnegi detail on paigas, mis reaalses elus tähendab tegelikult pidevat nokitsemist.

«Kui ma ei saa täpselt sellist lahendust, mis mul silme ees on, siis ma olen nõus pigem ootama, kuid ma ei hakka ajutist asendust looma. Kui sa ühel hetkel midagi ei saa, siis see ilmselt ilmub hoopis mõnel teisel moel. Vahest on isegi nii, et esialgne idee viib parima lahenduse ootamise järel hoopis veel parema ideeni,» sõnas Kairi, kelle jaoks on paljud ajutised lahendused suurema tähenduseta. 

Kairi hoiab trendidel silma peal, ent isiklikku kodu sisustades lähtub eelkõige hubasusest ning isiklikust heaolust.
Kairi hoiab trendidel silma peal, ent isiklikku kodu sisustades lähtub eelkõige hubasusest ning isiklikust heaolust. Foto: Anna Volmer-Raud

Sisekujundajal aitab töö- ja argielul kätt pulsil hoida Success Planner kalendermärkmik, mis aitab hallata igapäevaseid tegemisi koos kvartalieesmärkidega ning kuhu ta kirjutab oma ühe, kolme ja kümne aasta eesmärgid. Lisaks on tal välja kujunenud igapäevane hommikurutiin ning erinevad kohad, kust inspiratsiooni ammutamas käia.

«See annab sulle jõudu ja motivatsiooni ka nendel päevadel, kus sa seda kõige enam vajad. Kogemus on näidanud, et ainuüksi üks aasta möödub nii ruttu, et ei saa arugi. Ja kui näed, et oled plaanitu täitnud, motiveerib see sind üha enam oma soovitu poole püüdlema. Kindel on see, et kui eesmärgid kirja oled pannud, siis varem või hiljem sa nende täitumiseni ka jõuad – universumil on võime luua,» selgitas ta.

Kairi tegemiste ja sisekujundusteenustega saad tutvuda tema kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles