Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

RETSEPTID Valmista ise: klassikaline, porgandi-, ja avokaadohummus

Copy
Kolm erinevat hummust.
Kolm erinevat hummust. Foto: Shutterstock

Kikerhernestest valmistatud kreemjas ja valgurikas hummus on niivõrd armastatud toit, et sellele on pühendatud lausa eraldi tähtpäev – 13. mai! Rahvusvahelise hummusepäeva puhul tutvustab Taimne Teisipäev kolme erinevat retsepti selle imetoidu valmistamiseks. Naudi dipikastmena koos juurviljadega või lisa oma lemmikroogadele! 

Klassikaline kreemjas hummus

Vaja läheb:

  • 400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
  • 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
  • 60 ml seesamiseemnepastat
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 spl oliiviõli
  • 1/2 tl jahvatatud köömneid
  • soola
  • 30-45 ml vett

Mikserda seesamiseemnepastat koos sidrunimahlaga umbes ühe minuti. Lisa oliiviõli, purustatud küüslauk, köömneid ja soola. Mikserda segu nii kaua kuni segu on muutunud ühtlaseks. Lisa segule pooled kikerhernestest ning sega uuesti läbi. Lisa ülejäänud kikerherned ning mikserda, kuni segu on muutunud kreemjaks. Kalla juurde vesi ja sega hummust, kuni oled saanud sulle meelepärase konsistensi. Maitsesta soolaga.

Klassikaline hummus
Klassikaline hummus Foto: Taimne Teisipäev/Pixabay

Vürtsikas porgandihummus

Vaja läheb:

  • 2 keskmist kooritud porgandit
  • 400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
  • 5 spl seesamiseemnepastat
  • 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
  • 1 purustatud küüslauguküünt
  • 1 spl harissa või sriracha kastet (valikuline)
  • soola
  • 1/2 tl jahvatatud kööneid
  • 2 spl oliiviõli

Kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta porgandid fooliumile, nirista peale 2 spl vett ning mässi porgandid tihedalt fooliumisse. Aseta 40-50 minutiks ahju ning seejärel lase neil veidi jahtuda. Aseta kaussi või köögikombaini röstitud porgandid, kikerherned, seesamiseemnepastat, sidrunimahla, küüslauku, harissa või sriracha kastet, soola ja köömneid ning mikseda kõik korralikult läbi, kuni segu on muutunud ühtlaseks. Lisa 2 spl oliiviõli, mikserda kõik taas korralikult läbi, kuni segust on saanud õhuline kreem. Vajadusel lisa veidi soola ning soovi korral vürtsi juurde andmiseks harissa või sriracha kastet.

Porgandihummus
Porgandihummus Foto: Taimne Teisipäev/Pixabay

Avokaado-ürdihummus

Vaja läheb:

  • pooleldi küpset avokaadot
  • 400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
  • 80 spl seesamiseemnepastat
  • 60 ml värsket laimimahla
  • 1 purustatud küüslauguküünt
  • soola, pipart
  • 1/2 tl jahvatatud köömneid
  • 1 tassitäis koriandrilehti (valikuline)
  • 2 spl oliiviõli

Aseta kaussi või köögikombaini avokaado, kikerherned, seesamiseemnepasta, laimimahl, küüslauk, sool, pipar, köömned ja koriander. Sega kõik korralikult läbi, kuni segu on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa 2 spl oliiviõli ning sega uuesti, kuni oled saanud mõnusalt õhukese kreemi. Vajadusel lisa soola. Tarbi koos krõbeda leivaga.

Head isu!

Hummus avokaadoga
Hummus avokaadoga Foto: Taimne Teisipäev/Pixabay

Märksõnad

Tagasi üles