Kikerhernestest valmistatud kreemjas ja valgurikas hummus on niivõrd armastatud toit, et sellele on pühendatud lausa eraldi tähtpäev – 13. mai! Rahvusvahelise hummusepäeva puhul tutvustab Taimne Teisipäev kolme erinevat retsepti selle imetoidu valmistamiseks. Naudi dipikastmena koos juurviljadega või lisa oma lemmikroogadele!
Klassikaline kreemjas hummus
Vaja läheb:
400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
60 ml seesamiseemnepastat
1 küüslauguküüs
2 spl oliiviõli
1/2 tl jahvatatud köömneid
soola
30-45 ml vett
Mikserda seesamiseemnepastat koos sidrunimahlaga umbes ühe minuti. Lisa oliiviõli, purustatud küüslauk, köömneid ja soola. Mikserda segu nii kaua kuni segu on muutunud ühtlaseks. Lisa segule pooled kikerhernestest ning sega uuesti läbi. Lisa ülejäänud kikerherned ning mikserda, kuni segu on muutunud kreemjaks. Kalla juurde vesi ja sega hummust, kuni oled saanud sulle meelepärase konsistensi. Maitsesta soolaga.
Klassikaline hummusFoto: Taimne Teisipäev/Pixabay
Vürtsikas porgandihummus
Vaja läheb:
2 keskmist kooritud porgandit
400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
5 spl seesamiseemnepastat
60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
1 purustatud küüslauguküünt
1 spl harissa või sriracha kastet (valikuline)
soola
1/2 tl jahvatatud kööneid
2 spl oliiviõli
Kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta porgandid fooliumile, nirista peale 2 spl vett ning mässi porgandid tihedalt fooliumisse. Aseta 40-50 minutiks ahju ning seejärel lase neil veidi jahtuda. Aseta kaussi või köögikombaini röstitud porgandid, kikerherned, seesamiseemnepastat, sidrunimahla, küüslauku, harissa või sriracha kastet, soola ja köömneid ning mikseda kõik korralikult läbi, kuni segu on muutunud ühtlaseks. Lisa 2 spl oliiviõli, mikserda kõik taas korralikult läbi, kuni segust on saanud õhuline kreem. Vajadusel lisa veidi soola ning soovi korral vürtsi juurde andmiseks harissa või sriracha kastet.
PorgandihummusFoto: Taimne Teisipäev/Pixabay
Avokaado-ürdihummus
Vaja läheb:
pooleldi küpset avokaadot
400 g kikerherneid (kurnatud ja loputatud)
80 spl seesamiseemnepastat
60 ml värsket laimimahla
1 purustatud küüslauguküünt
soola, pipart
1/2 tl jahvatatud köömneid
1 tassitäis koriandrilehti (valikuline)
2 spl oliiviõli
Aseta kaussi või köögikombaini avokaado, kikerherned, seesamiseemnepasta, laimimahl, küüslauk, sool, pipar, köömned ja koriander. Sega kõik korralikult läbi, kuni segu on muutunud ühtlaseks massiks. Lisa 2 spl oliiviõli ning sega uuesti, kuni oled saanud mõnusalt õhukese kreemi. Vajadusel lisa soola. Tarbi koos krõbeda leivaga.