Riis on üks tavapärasemaid kuivaineid, mida pea igas köögikapis leidub ning ilmselt on praegusel ajal tagavarad isegi veidi suuremad kui muidu. Selleks, et oma tavapärasele menüüle veidi vaheldust tuua ning kõik riisivarud mõnusateks roogadeks muuta, jagab Taimne Teisipäev nõuandeid, mida sellest toorainest välja võluda.
Kriisi riisitoidud: lase neil roogadel veel enne eriolukorra lõppu end üllatada!
1. Riisisalat kikerherneste ja tahiiniga
Mida soojemaks lähevad ilmad, seda populaarsemaks lähevad ka igasugused salatid. Kuni ilmad veel väga soojad pole, sobib see toitev riisisalat üheks mõnusalt kiireks lõuna- või õhtusöögiks imehästi. Kui kodus juhtub olema mõnda veidi eksootilisemat riisi – metsikut, punast või musta – siis need teevad sellest salatist veel grammivõrra eksootilisema roa.
Koostisosad:
- ¾ tassi riisi
- 1 keskmine kurk (kuubikuteks lõigatud)
- 150 g tomatit (kuubikuteks lõigatud)
- 1 purk kikerherneid
- ½ tassi kreeka pähkleid
- 1 peotäis maitserohelist (näiteks koriandrit, aga võid asendada ka millegi muuga)
Kastme jaoks:
- 1 spl tahiinit ehk seesamiseemnepastat
- ½ sidruni mahl
- 2 spl oliiviõli
- 1 spl vett
- Soola ja pipart
Valmistamine:
Keeda riis vastavalt pakil olevale juhisele. Suures kausis sega kurgi- ja tomatikuubikud, kikerherned, kreeka pähklid ja maitseroheline. Kui riis on keenud, siis lisa see ülejäänud segu hulka. Kastme tegemiseks sega kõik komponendid omavahel korralikult läbi ning vala salatile. Naudi kohe!
2. Karulaugu ja spargli risotto
Igal kevadel tabab eestlasi üks kergemat sorti karulauguhullus ning päris keeruline on leida inimest, kes seda mõnusat vitamiinirikast rohelist mõnes roas ei kasutaks. Kui sügavkülm on karulauku täis varutud, saab seda risottot muidugi ka aastaringi valmistada, ent kõige mõnusam saab see kindlasti kevadel värskest toorainest.
Koostisosad:
- 2 keskmist sibulat (tükeldatud)
- 2 küüslauguküünt (tükeldatud)
- 1 spl oliiviõli
- 200 g risottoriisi
- 100 ml valget veini
- 500 ml juurviljapuljongit
- 200 g sparglit
- 70 g karulauku
- ½ sidrunit (koor ja mahl)
- 50 g taimset juustu (eriti hästi sobib kõvem juust)
Valmistamine:
Kuumuta suurel pannil õli ning lisa sinna esmalt sibul ning paari minuti pärast ka küüslauk. Lisa paari minuti pärast riis ja valge vein. Sega, kuni kogu vein on aurustunud. Hoides panni keskmisel kuumusel, hakka vähehaaval lisama puljongit ning lisa uus kogus alles siis, kui eelmine kogus on imendunud. Jätka pidevalt segamist. Umbes 10 minuti pärast lisa ka tükeldatud spargel ja karulauk. Lisa veel puljongit ja umbes 5 minuti pärast, kui riis on peaaegu küpsenud, lisa ka sidrunimahl ja taimne riivitud juust. Sega läbi, kata kaanega ning keera tuli maha – riis saab veel paar minutit kaetult podiseda. Seejärel sega uuesti läbi ning jaga rõõmsate sööjate vahel.
3. Portugalipärane riisipuding
Kui oled oma elus kunagi Portugali sattunud, siis on seal kindlasti jäänud silma imeline kreemine riisiroog nimega arroz doce, mis tõlkes tähendab magusat riisi. Samalaadsed road on populaarsed paljudes riikides ning seda teenitult – need on lihtsalt niivõrd maitsvad! Riisipudingut on väga lihtne valmistada ning see sobib ka mõnusaks toitvaks hommikueineks.
Koostisosad:
- 1 tass riisi (sobib nii pudruriis kui tavaline valge riis)
- 1 l taimset piima (näiteks soja- või kaerapiim sobib hästi)
- 1 kaneelipulk
- 2 sidruni koor
- 1 tass suhkrut
- Näpuotsatäis soola
- Kaneeli
Valmistamine:
Pane piim koos sidrunikoore, kaneelipulga ja soolaga keema. Kui piim keeb, lisa riis ning keeda tasasel tulel kuni see on pehme, ise pidevalt segades. Kui riis on pehme, lisa ka suhkur. Keeda veel umbes 5–7 minutit tasasel tulel pidevalt segades. Kui magustoit on valmis, võid selle serveerida väikestes topsides või suurel kandikul nagu Portugalis tavaks. Lisa kindlasti ka kaneeli, sest see teeb selle roa veel eriti mõnusaks.