MEELDETULETUS ⟩ Küttekoldeid tuleb vähemalt korra aastas hooldada

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Küttekoldeid peab üks kord viie aasta jooksul puhastama korstnapühkija kutsetunnistusega isik.
Küttekoldeid peab üks kord viie aasta jooksul puhastama korstnapühkija kutsetunnistusega isik. Foto: Arvo Meeks

Suvi on peaaegu käes ja inimesed veedavad palju aega suvekodudes, kasutades ahje, pliite ja kaminaid. Päästeamet tuletab meelde, et küttekoldeid on oluline regulaarselt ja korrektselt hooldada, sest vastasel juhul võib neist alguse saada tulekahju.

Tuleohutuse seadus sätestab, et kasutusel olevat ahju, kaminat või pliiti ning nende korstnat ja ühenduslõõri peab puhastama vastavalt vajadusele, kuid mitte harvemini, kui nende dokumentatsioonis on ette nähtud. Kui dokumentatsioon puudub või kui dokumentatsioonis ei ole ette nähtud muud sagedust, siis tuleb neid hooldada vähemalt üks kord aastas.

Elamus, suvilas ning nende abihoonetes võib ahju, kaminat või pliiti ning korstnat ja ühenduslõõri enda tarbeks puhastada, ka korstnapühkija kutsetunnistuseta isik, järgides küttesüsteemide puhastamise nõudeid. Küttekoldeid peab üks kord viie aasta jooksul puhastama korstnapühkija kutsetunnistusega isik, kes väljastab küttesüsteemi tehnilise seisukorra ning ohutuse kohta korstnapühkimise akti. 

Akti tuleb säilitada kuni järgmise akti väljastamiseni, tõendamiseks et küttesüsteemi on hooldatud ja kontrollitud. Kui küttesüsteem on ohtlik ja seda kasutada ei tohiks, peab korstnapühkija sellest teada andma omanikule ja ka päästeasutusele.

Päästekeskuse inspektorid juhivad tähelepanu, et suvilates, kus inimesed ööbivad, peab kindlasti olema töökorras suitsuandur. Arvestada tuleb ka asjaoluga, et suvilates, kus talvel ei elata ja hoone on kütmata võib anduri patarei tühjenenud kiiremini ning sellest tulenevalt peab neid kindlasti kontrollima. Päästekeskus kontrollib aiandusühistuid regulaarselt.

Aruka kütmise reeglid:

  • küta ainult kuiva puiduga
  • küta alati täiesti avatud siibriga
  • ära viska küttekoldesse kilet, mähkmeid ja tetrapakendeid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles