Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

3 särtsakat tatraretsepti, mida sa pole veel proovinud

Copy
Tatar on väga kasulik teravili ning puder pole mitte ainus viis, kuidas sest kasu lõigata.
Tatar on väga kasulik teravili ning puder pole mitte ainus viis, kuidas sest kasu lõigata. Foto: Shutterstock

Tatar on paljude eestlaste jaoks midagi nii tavapärast ja ehk isegi igavat, et supertoiduks seda küll liigitada ei oskaks, kirjutab Kadri Helene Carvalho Taimsest Teisipäevast.

Seega võib tulla üllatusena, et tatra imepäraste omaduste hulka kuuluvad näiteks vererõhku ja kolesterooli alandav toime ning omadus organismis põletikuvastaseid protsesse tugevdada. Lisaks toetab tatar seedimist, hoiab töökorras silmanägemise, vereringe ajus ning on ka väga heaks valguallikaks. 

1 klaasis röstitud ja keedetud tatras on 5,6 g valke, 1 g rasvu, 33,5 g süsivesikuid, 4,5 g kiudaineid, 148 mg kaaliumit, 118 mg fosforit, 86 mg magneesiumit, 12 mg kaltsiumit ja 1,3 mg rauda.

Klassikaline tatrapuder ei ole ainus viis neist imelistest omadustest kasu saada. Taimne Teisipäev tutvustab sulle kolme põnevat retsepti, mille abil tatrapähklitega suureks sõbraks saada.

Tatrakarri
Tatrakarri Foto: Shutterstock

1) Tatrakarri

Vaja läheb:

  • 1 tükeldatud sibul
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 1 spl värsket riivitud ingverit
  • ¼ klaasi India pähkleid
  • ¾ klaasi röstitud tatart
  • 1 spl koriandripulbrit
  • 1 spl vürtsköömneid
  • 1 spl kurkumipulbrit
  • 1 spl suitsupaprikat
  • 1 spl kookossuhkrut
  • 400 ml kookoskreemi
  • 2 spl sojakastet
  • 1 ½ klaasi vett
  • 1 ½ klaasi lehtkapsast või spinatit
  • 1 spl sidrunimahla

Valmistamine:

Prae sibul, küüslauk ja ingver keskmisel kuumusel, kuni sibul on pehme. Lisa pannile tatar ja India pähklid ning rösti neid 2-3 minutit. Lisa koriander, vürtsköömned, kurkum, suitsupaprika ja kookossuhkur ning sega kuni kõik pannil olev on hästi segunenud. Nüüd lisa kookoskreem, sojakaste ning lehtkapsas või spinat ning sega korralikult. Seejärel lisa vesi ning lase roog keema. Kata ning keeda umbes 20 minutit kuni tatar on pehme, seejärel lisa sidrunimahl. Kui keemise ajal aurustub liialt suur hulk vett, võid seda alati juurde lisada. Rooga võib serveerida ilma ühegi lisandita, kuid see sobib hästi ka erinevate köögiviljade või salatiga.

Maasika-tatravaht, pilt on illustreeriv.
Maasika-tatravaht, pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

2) Maasika-tatravaht

Vaja läheb:

  • 300 g maasikaid
  • 80 g suhkrut
  • 6 dl vett
  • 2 spl toortatrajahu 

Valmistamine:

Pane maasikad, suhkur ja vesi potti ning kuumuta keemiseni. Keeda umbes 10 minutit ning purusta seejärel marjad ühtlaseks püreeks. Pidevalt segades, vala juurde toortatrajahu ning kuumuta tasasel tulel kuni segu on paksenenud. Lase veidi jahtuda ning klopi siis vahule. Serveeri kohe mõne maitsva taimse piimaga.

Toortatra-šokolaadi smuuti, pilt on illustreeriv.
Toortatra-šokolaadi smuuti, pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

3) Toortatra-šokolaadi smuuti

Vaja läheb:

  • 2 dl üleöö leotatud toortatart
  • 1 spl tšiiaseemneid
  • 2 küpset banaani
  • Peotäis datleid või mõnda muud magustajat
  • 3-4 spl kakaod
  • 3 klaasi vett

Valmistamine: 

Lisa kõik koostisosad blendrisse ning blenderda, kuni saad mõnusalt siidja konsistentsiga smuuti.

Märksõnad

Tagasi üles