Ikea sisekujundaja: 4 lihtsat viisi, kuidas eelarvet lõhki ajamata oma suvekodu värskendada

Kodu.postimees.ee
Copy
Ikea sisekujundaja annab nõu.
Ikea sisekujundaja annab nõu. Foto: Ikea

Kestev teadmatus koroonaviiruse ees on eestlaste suveplaane muutnud. Peaaegu üks kolmandik uuringule vastajatest tühistas oma puhkusereisi välismaale ning iga teine inimene plaanib oma suvepuhkuse veeta kodus või suvilas. Suvilad on aga halvas seisus ja vajavad parandustöid.  

Ehkki nende riikide loetelu, kuhu reisida lubatakse, täieneb igal nädalal, näitas IKEA uuring, et enamik eestlasi on oma suvepuhkuse plaane juba muutnud. 30 protsenti küsitletutest väitis, et nad keelduvad välismaale reisimast. Kümnendik ütles, et nad veedavad oma puhkuse Eestimaal ringi reisides, kuna olid sunnitud pandeemia tõttu puhkuse välismaal tühistama.

44 protsenti uuringus osalenuist kavatseb suvepuhkuse kodus veeta. 28 protsenti veedab selle kodumaad avastades ja 26 protsenti kavatseb maakoju sõita. 

Paljud maamajade omanikud leiavad seejuures, et nende suvekodude seisukord puhkuse nautimiseks kindlasti ei sobi. 

«Peaaegu pool ehk 47 protsenti vastanutest ütles, et nende maamajad ei ole üldse või on ainult pooleldi puhkuseks sobivad. Ilmnes, et kõige probleemsemad kohad on köök, terrass ja magamistoad ehk kohad, mida kasutatakse enamasti nädalavahetuseks mõeldud kodudes kõige rohkem. Iga teine küsitletu  plaanib oma maamaja tänavu renoveerida ning kolmandik vastajatest plaanib remondi peale kulutada lausa rohkem kui 500 eurot,» sõnas IKEA Eesti peasisekujundaja Darius Rimkus.

Kust alustada, kui sul on piiratud eelarve?

Kuigi enamik vastanutest olid nõus maakodude ajakohastamiseks suurema summa kulutama, on IKEA sisekujundajal neli lihtsalt viisi, kuidas oma suvist puhkusepaika uuendada.

«Eesti maamajad on tavaliselt väga väikesed, mistõttu on oluline ruumist viimast võtta ja seda mitte asjadega üle koormata. Kõigepealt soovitan oma asjad ja mööbliesemed üle vaadata. Võta natuke aega ja mõtle, kas kõik esemed on heas seisukorras, vajalikud ja kasulikud. Kui sa mõnest asjast lahti saad, näed kohe, mida sul täpselt vaja on,» soovitas Rimkus.

  • Jaga ruum erinevateks aladeks. Rimkus sõnas, et esimesena tuleks väike ruum jagada eri funktsioonidega aladeks. Selline lahendus on mugav ja jätab mulje, et kodu on rohkem korras. Samuti on sedasi lihtsam asju üles leida. Loo koht puhkamiseks, asjade hoidmiseks ja söögitegemiseks. Köök peaks olema jaotatud järgnevalt: koht söögi tegemiseks, kohad köögitarvikute ja söögiriistade hoidmiseks ning söömisala. Seejärel vali, millist neist sa soovid esimesena uuendada ja sobivasse korda seada. See teeb tulevased otsused lihtsamaks ja aitab ka natuke raha säästa. Samuti on korraga lahendamist vajavaid probleeme vähem.Sinu mööblivalik võiks oleneda sellest, kui palju sa ühes või teises kohas aega veedad. Näiteks kui sulle ei meeldi süüa teha, piisab võib-olla ainult pisikesest köögist, mis maksab paarkümmend eurot.
  • Vali valgustus. Tee selgeks, kas su maamajas on piisavalt valgust ning kas see on küllalt õdus, et siseruumides mõnusalt aega veeta. Õige valgustus muudab ka ruumi visuaalselt suuremaks. Kõige lihtsam viis valgustuse uuendamiseks on vanade hõõgpirnide vahetamine LED-pirnide vastu, mis on eredamad ja ökonoomsemad. Ometi on enamikul juhtudel eelnevalt paigaldatud valgustite arv lihtsalt liiga väike ning üheainsama laealuse juhtme tõttu on võimatu lampe ka juurde lisada. Sellisel juhul tulevad appi lambid, mis töötavad patareidega või mida saab pistikuga vooluvõrku ühendada. Sellised seinalambid, laelambid, süvistatud või sisseehitatud valgustid saad ise paigaldada ja elektriku abi ei ole tarvis.
  • Kasuta oma ruumi võimalusi maksimaalselt ära. Isegi kõige väiksemad maakodud muutuvad avaramaks, kui sa paned oma asjad seintele. Sa võid üles panna mõne riiuli ja paigaldada paar seinale kinnituvat konksukestega toru. Nii hoiad põrandal rohkem ruumi kokku ja saad tööpinnale ruumi juurde. Kui plaanid oma köögile tõsisemat uuenduskuuri, vali näiteks tavalisest väiksemad esemed, nagu väike külmkapp, väiksem kraanikauss või kaasaskantav kahe keedualusega elektripliit, mis on hea alternatiiv suurele elektripliidile.
  • Laienda kodu terrassile. Sa saad oma maamaja ruumikamaks muuta, kui sisustad terrassi või lähedal oleva õueala õigesti. Kokkupandav laud ja paar kokkupandavat tooli loovad söögitoa värskes õhus. Soovi korral saad rohkem ruumi teha, kui riputad kokkupandava mööbli seinakonksude külge. Riiulite ja köögi abilaudadega saad hõlpsalt luua isikliku kaasaskantava väliköögi. Kõige tähtsam on valida mööbel, mis on välistingimustes kasutamiseks lubatud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles