Aastaid insomnia käes kannatanud pereema räägib, kuidas ta iseseisvalt haigusest jagu sai

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pikalt insomnia käes kannatanud Alyssa Sybertz rääkis väljaandele The Healthy antud intervjuus, kuidas ta kodu koristades haigusest jagu sai.

Alyssa sõnul said uneprobleemid alguse poolteist aastat tagasi. «Ronisin igal õhtul voodisse ja magasin kõige rohkem kaks tundi. Magamatus tegi mind ärevaks ja pahuraks. Tundisn nagu kõnniksin pidevalt läbi udu. Õhtul töölt koju tulles ei olnud mul jaksu oma lastega aega veeta. Ainus asi, mida ma teha tahtsin, oli ennast diivanile pikali visata. Langesin üha sügavamasse depressiooni,» sõnas Alyssa.

Alyssa tundis nagu oleks ta sattunud nõiaringi. Igapäevased kodutööd kuhjusid, kuid energiat nendega tegeleda naisel lihtsalt ei olnud. See tekitas Alyssas aga veelgi enam ärevust ja stressi.

Pooleteise aasta möödudes sai naisele selgeks, et nii enam jätkata ei saa. Naine pöördus unearsti poole, kes soovitas tal enne magamaminekut melatoniini tablette võtta, kuid see Alyssat ei aidanud. 

Asjadest loobumine

«Ühel päeval oli mul piisavalt jaksu, et oma poja tuba korda teha. Ta on juba suur poiss, seega ei olnud vaja tema imikuasju enam alles hoida. Mõtlesin, et ehk aitab korras tuba mu ärevust maha suruda. Ja see aitas! Tundsin end kohe kuidagi palju kergemalt,» räägib Alyssa.

Poja toa koristamine ja ebavajalikest asjadest loobumine innustas naist ka ülejäänud elamine korda teha. Samm-sammult tegi Alyssa terve elamise korda. Kõik ebavajalik leidis tee prügikasti või annetati abivajajatele.

«Mul kulus selleks kaks-kolm kuud. Viimast tuba koristades tundsin nagu oleks suur koorem minu õlgadelt langenud. Tuju oli parem ja energiat oli rohkem. Õhtul voodisse ronides ei tundnud ma enam ärevust. Aju ei töötanud enam täistuuridel – kõik oli kuidagi palju rahulikum. Ja siis see juhtus, ma magasin end esimest korda üle aastate korralikult välja,» rääkis Alyssa. Pereema sõnul oligi ebavajalikest asjadest loobumine just see, mis aitas tal insomniast jagu saada. 

Psühhiaatri Dr. Whitney Robani sõnul on segamini elamine ja ärevusest põhjustatud insomnia omavahel seotud. «Segamini tuba mõjutab meie ajutegevust. Alateadlikult on meie aju fikseeritud segadusele. Mõtted segamini toast keerlevad meie peas ringi, mis tekitab ärevust,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles