EV100 raames uue keskväljakuta jäänud Põltsamaal läheb varsti ehituseks

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Põltsamaa loss.
Põltsamaa loss. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

EV100 arhitektuuriprogrammi «Hea avalik ruum» raames on mitmed Eesti väikelinnad endale uue keskväljaku saanud. Paraku on Põltsamaa vald ideekonkursil võidutsenud kavandi tänaseks peale pikka kaalumist kõrvale jätnud.

Põltsamaa vallavalitsuse arengu- ja planeerimisosakonna juhataja Kristi Klaose sõnul ei ole konkursi võitnud projekti «Roosilinn» teostuse maksumus vallale jõukohane. Põltsamaa rahva rõõmuks ei ole aga vallavalitsus linna keskväljaku väljaarendamisest loobunud. 

Uue projekti keskmeks saab Põltsamaa kesklinnas paiknev roosisaar. Vallavalitsuse, maastikuarhitektuuribüroo AB Artes Terrae ja Sulev Nurme koostöös on valminud uus eskiisprojekt. Ehitustööde käigus kavandatakse ümber rooside istutusalad ja roosisaart läbiv tee. Jõe äärde on kavandatud istumiskohad ja lisatud keskne tegevuskoht, mis on lahendatud amfiteatrina. Jõeäärsetele nõlvadele rajatakse astmestik lõunapäikese nautimiseks. 

«Ehituse esimese etapi töödeks on tehtud taotlus maakondlikust toetusmeetmest MATA. Loodetavasti saab juba sel aastal töödega alustada. Uue keskväljaku põhirõhk on linna läbiva jõe esiletoomine,» räägib Klaos. Lisaks on Klaose sõnul oluline ühendada Põltsamaa atraktiivsed objektid, nagu roosisaar, kultuurikeskus ja Põltsamaa loss.

Lisaks roosisaarele ja sinna plaanitavale keskväljaku arendusele on vallavalitsusel töös ka Põltsamaa lossi õueala ja lossikompleksi tänapäevastamine. «Lossikompleksi arenduseks oleme saanud rahastuse piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest, mille osas tuli lõplik otsus käesoleval nädalal. Õueala töid esmalt taotluses ei olnud, kuid nüüd oleme selle plaani võtnud, kuna see on siiski esmase mulje looja,» lisab Klaos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles