Kärdla keskväljaku ehitus sai sümboolse nurgakivi

Anna Maria Naanuri
, suvereporter
Copy
Kärdla keskväljaku ehitus.
Kärdla keskväljaku ehitus. Foto: Liina Siniveer

Täna pandi Hiiumaal Kärdla keskväljakule sümboolne nurgakivi ja samas peeti juba ka sarikapidu, sest juba homme on ehituse vahetähtaeg. 

Kärdla keskväljak on üheksas väljak, mis on valmimas Eesti Vabariik 100 juubeliprogrammi «Hea avalik ruum» abil.  

Hiiumaa vallavalitsuse arenguosakonna juhataja Monika Pihlak ütles, et keskväljaku ümberehitamine ja sellele uue elu andmine on väga huvitav protsess.

«Ühe väikelinna süda muutub oluliselt – väga suur ala antakse autodelt inimestele. Pihlak lisas, et projekteerimise ja ehitamise perioodi jooksul on olnud palju väljakutseid, eriti kevadel, kui tuli lahendada eriolukorra-aegne kaupade ja ehitajate liikumine. Õnneks oli soe ja lumevaba talv, mis soosis ehitustegevust,» märkis ta.

Keskväljaku töövõtja ASi Merko Ehitus Eesti juhatuse esimees Ivo Volkov ütles, et Kärdla keskväljaku ehitus jääb pikaks ajaks meelde, toimus ju ehitus paljuski eriolukorra tingimustes.

«Meile tegi suurt rõõmu tellija kindel soov töödega jätkata, mistõttu teame täna veel selgemini kui kunagi varem, et lahendus on alati olemas ka kõige erilisemate juhtumite jaoks. Vahetähtajaks kokkulepitu on valmis ja edasised tööd kulgevad plaanipäraselt,» märkis ta.

Kärdla keskväljaku ehitus on poole peal.
Kärdla keskväljaku ehitus on poole peal. Foto: Liina Siniveer

Ligikaudu 1,9 miljonit maksva Kärdla Keskväljaku ümberehitamisega kujundatakse ümber üle 9000-ruutmeetri ulatuses liikluslahendusi, lisatakse lipuväljaku funktsioon, luuakse kauplemispindadega pergola, mänguväljak, purskkaev ja rohealad.

Ehituse eesmärk on muuta Kärdla keskväljak inimestele atraktiivsemaks ja luua eeldused selleks, et linnasüdames tekiks kaasaegne keskkond ennekõike kohalikele elanikele aga ka külalistele.

Uus elukeskkond

Keskväljaku ehitusega paranevad elanike liikumisvõimalused ja ohutus. Mööda Rookopli tänavat kulgeb uus madalakasvuliste puudega allee, põhjaosas asuvas dendroparklas on loodud ligi 41 kohta autodele.

Lipuväljaku keskel asuv kaheksast paviljonist koosnev pergola pakub varju tuule ja vihma eest, lisaks on väljakul koht avalikule raamatukogule ja turule ning erinevaid istumisvõimalusi. Paviljonidesse jääb hooajaliseks tegevuseks mõeldud õu, kus on elektriühendus ja eeldused vee- ja kanalisatsiooniühenduse rajamiseks.

Väljakule on oodata ka purskkaevu, lipumaste, ronilat, puidust käbiskulptuuri ning lepapalkidest ja looduslikest maakividest radu.

Keskväljaku lõunaosa moodustab valdavalt pehmete katenditega ja haljastatud park, kust leiab mänguvahendeid erinevatele vanusegruppidele, piknikukohti, eriilmelisi istumiskohti ja aasta lõpus ka jõulukuuse. 

Püsikute ja põõsastega haljastatud künkad pakuvad varju, põnevaid radu, võimalusi pikutamiseks, mängimiseks, liulaskmiseks, jooksmiseks ning talvisel ajal kelgutamiseks. Betoonist reljeefid sobivad eelkõige rula, ratta või tõukeratta entusiastidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles