EEDENI AIA SALADUSED ⟩ 3 väga head nippi kuidas linnud oma aeda meelitada

Anna Maria Naanuri
, suvereporter
Copy
Meelita linnud enda koduaeda.
Meelita linnud enda koduaeda. Foto: shutterstock.com

Alljärgnevat kolme soovitust saab igaüks oma koduaias lindudele ideaalse keskkonna loomiseks järele proovida, tegemata seejuures kordagi käsi mullaseks.

Taimede istutamine lindudele sobiva keskkonna loomiseks võib küll edukas olla, kuid aiandusspetsialisti Margaret Roachi sõnul on olemas ka efektiivsemaid lahendusi.

Margaret Roach, kes oma kogemust lindudega nytimes.com vahendusel jagab sõnab, et ei kujutaks oma elu ligikaudu 70 linnuliigita ette, kes tema aeda igal aasta külastavad või sinna elama asuvad. Roach nendib tihtipeale, et linnud on teda ajapikku aias paremini ja nutikamalt aias tegutsema õpetanud.

Alguses arvas naine, et lahendus peitub uhketes linnumajade, kuid vastupidist tõestas lindude vähene huvi uhkete dekoratiivelementide vastu. Linnumajad on enamasti loodud inimese soovidest ja iluideaalidest lähtuvalt, kuid siinkohal peaks esikohale seadma hoopis lindude vajadused.

Lindude eluks sobiva loodusliku keskkonna loomisel tuleb suuresti kasuks ka aias kasvavate taimeliikide analüüsimine, sest need on omakorda koduks putukatele.                                                                            

Ornitoloog Pete Dunne nendib, et linnud valivad endale alati parima võimaliku elukeskkonna.

Jäta kärbuvad puud aeda alles

Esiteks soovitab Roach aias minimaalselt elujõetuid puid kärpida ja seda ainult turvalisuse pärast. Senikaua, kui vanad ja väsinud puud inimesi, elektriliine või hooneid ei ohusta on need suurepäraseks pesaehitusmaterjaliks ja asukohaks nii lindudele kui ka putukatele. 

Meelita oma aeda rähnid

Rähnide asupaigast sõltub suuresti üle 40 linnuliigi pesitsus. Rähnidele on meelepärased kärbuvad ja vanad puud, millest saavad omakorda teised linnud enesele pesa ehitusmaterjali. 

Näiteks ei suuda paljud pääsukesed, sinilinnud, tihased, lendoravad, öökullid ja pardid endale ise pesa ehitada, mistõttu asuvad nad tihtipeale elama just puuõõnsustesse.

Vesi, vesi ja veelkord vesi

Vesi peaks lindudele aastaringselt kättesaadav olema. Asja muudab lihtsaks asjaolu, et lindude jaoks ei ole vee temperatuur määrav, oluline on selle kättesaadavus, mis ei tohiks aiapidajale ka talviti väga keeruliseks osutuda. Roachi sõnul on vee olemasolu isegi efektiivsem lindudele sobiva keskkonna loomisel kui mõne puu või põõsa istutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles