PILDID JA VIDEOD ⟩ 10 ägedat asulat, mis on müügis

Sätra brunn. Foto: Gustav Lundin / Wikipedia Commons
Kodu.postimees.ee
Copy

Kortereid ja maju müüakse iga päev, kuid terve asula müüki nii tihti ette ei tule. Kinnisvaraportaal Love Property on kokku pannud nimekirja ägedatest asulatest üle maailma, millele uut omanikku otsitakse.

O Penso, Hispaania

Põhja-Hispaania metsade vahel asuvas O Penso külas elasid inimesed viimati kümmekond aastat tagasi. Nüüdseks on kõik külaelanikud lähedalasuvasse Lugo linna ümber asunud. Neljakümnel hektaril laiuvast külast leiab viis elumaja, kaks aidahoonet, pagaritöökoja ja veekaevu.

Üks viiest O Penso külas asuvast elumajast.
Üks viiest O Penso külas asuvast elumajast. Foto: Galician Country Homes

Külas asuvad hooned on viisakalt säilinud, kuid enamik neist vajab hoolsat kätt. O Penso külas on olemas ka elekter ja toimiv veevärk. Imearmsa külakese meeriks saamine läheb maksma 270 000 eurot. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Toomsboro, Georgia osariik

Georgia osariigi keskel asuv Toomsboro väikelinn on koduks ligikaudu seitsmesajale inimesele. Linna kodulehekülje andmetel on Toomsboros olemas kõik, mis ühes korralikus väikelinnas olema peaks, nagu näiteks koolimaja, poed, kirik, pubi ja isegi rongijaam. 

Toomsboro kesklinn.
Toomsboro kesklinn. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Toomsboro on koduks ka kohaliku muusikaajaloo jaoks väga erilisele hoonele. Nimelt asub linnakese keskel Swamplandi ooperimaja, mis oli kuni sulgemiseni linna suurimaks tõmbenumbriks.

Linnapeaks saamine ei ole aga odav lõbu ning läheb maksma vähemalt 1,7 miljonit dollarit, ehk 1,5 miljonit eurot. Linnaga saab lähemalt tutvuda SIIN.

Sätra Brunn, Rootsi

Christies Real Estate kinnisvaraportaalis müüakse Rootsis asuvat Sätra Brunni küla. 58 hektaril asuva külakese eest küsitakse 6,57 miljonit eurot (69,2 miljonit rootsi krooni). Sala vallas asuva küla ajalugu ulatub aastasse 1700, mil kohalikku päritolu arst ostis sealset allikat ümbritseva maa-ala. Ajapikku sai Sätra Brunnist nii aristokraatide kui lihtrahva puhkepaik, kus sai kosutust erinevatele vaevustele ja hingehädadale.

Sätra Brunni imelised punased majakesed.
Sätra Brunni imelised punased majakesed. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Külast leiab tänase päevani toimiva spaa- ja puhkekeskuse, restorani ja hotelli, eelkooli mudilastele ja kohaliku pruulikoja. Hiljaaegu on uuendatud ka eramute välisfassaadi. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Xerdiz, Hispaania

O Penso külakesega samas kandis, Lugo provintsis, asub veel üks küla, mis otsib uut omanikku. Huvitava nimega küla laiub viiel hektaril oru nõlval. Ümbritsevad vaated teevad sellest tõeliselt mõnusa pelgupaiga. Xerdizis on kokku kuus maja, igaüks neist erinevas seisus. 

Üks kuuest Xerdizi külakeses asuvast majast.
Üks kuuest Xerdizi külakeses asuvast majast. Foto: Galician Country Homes

Külas asub ka väike koolimaja, mis on üpris korralikult üles vuntsitud. Idülliline Hispaania põhjarannik jääb Xerdizist kõigest 15 kilomeetri kaugusele. Kuuest majast koosneva küla eest tuleb välja käia 430 000 eurot. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Safe Harbor Landing, Alabama osariik

Alabama osariigi lõunatipus asuv 99 elamisest koosnev kogukond läheb augusti lõpus haamri alla. Logistiliselt suurepärases kohas asuv linnake on aastaid meelitanud kohale lähedalasuvates suurlinnades elavaid inimesi. Enamik linnakeses asuvad elamud on üürikodud. 

Safe Harbor Landing.
Safe Harbor Landing. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Hetkel on välja üürimata kõigest kaheksa protsenti elamistest, seega on tegemist täiesti toimiva äriinvesteeringuga. Oksjoni alghinnaks on määratud 1,4 miljonit dollarit, ehk 1,2 miljonit eurot. Pakkumisega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Villa de la Mina, Texase osariik

Lääne-Texase kõrbes Big Bendi rahvuspargis asub pisike kaevanduslinn, mis on olnud aastaid hüljatud. Eelmise sajandi algul õitsenud linnas kaevandati kinaveri, mida kasutatakse peamiselt punase värvi valmistamiseks. Paljude teiste kaevanduslinnadega sama saatust jagav Villa de la Mina on valmis järgmiseks peatükiks.

Villa de la Mina.
Villa de la Mina. Foto: thevilladelamina.com

Linnakeses on kokku 20 kivihoonet, mis on ajahambale tublisti vastu pidanud. Hoonete ansamblist leiab nii hobusetallid kui ka vangla. Linna uuel kõrbekauboil tuleb selle eest välja käia 1,75 miljonit dollarit. Villa de la Minaga saab lähemalt tutvuda linna koduleheküljel.

El Mortorio, Hispaania

Tundub, et Hispaanias müüakse iga maanteekurvi taga pisikest küla. Kuid see ei ole mingi kummituslinn. Tegemist on täiesti toimiva ja elujõulise asulaga, mis jääb üpris tiheda liiklusega tee äärde. El Mortorio külake toimib kui üks suur võõrastemaja. Põhja-Hispaania künklikul maastikul asuvas külas on kokku 12 hoonet, mis on kõik heas seisukorras.

El Mortorio.
El Mortorio. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Küla juurde kuulub ka 12 hektarit põllumaad. Lõunamaa päikese all saab endale pea aastaringselt head ja paremat kasvatada. Külavanemaks saamise eest tuleb välja käia 1,76 miljonit eurot. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

North Morris Estates, Michigani osariik

Genesee maakonnas asuva naabruskonna ajalugu algab 1980ndatel, mil kohalikud ärihaid nägid head rahateenimisvõimalust. Võrdlemise tiheda asustusega maakonna põllule rajati väikesed ühekorruselised üürikodud, et tehasetöötajatel katus peakohal oleks. Kokku valmis 598 moodulmaja, mis on tänase päevani kasutuses. 

North Morris Estates.
North Morris Estates. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Nüüd on naabruskonna omanikud otsustanud North Morriss Estatesi maha müüa. 32 hektari suuruse naabruskond läheb oksjonile, mille alghinnaks on määratud 2,3 miljonit dollarit, ehk 2 miljonit eurot. North Morriss Estatesiga saab lähemalt tutvuda SIIN.

North Morriss Estates.
North Morriss Estates. Foto: ten-x.com

Campo, California osariik

Väljaande Business Insideri andmetel läheb San Diego maakonnas asuv väikelinn peagi haamri alla. Linnake on koduks ligikaudu sajale inimesele, kes loodavad, et uus omanik investeeriks linna taristusse. Väiksele rahvaarvule vaatamata leiab linnast nii postkontori kui ka kiriku. 

Campo linna kirik.
Campo linna kirik. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Peale teist maailmasõda kasutati Campo linna sõjavangide hoidmiseks. Mehhiko piirist kõigest mõne kilomeetri kaugusel olev linnake laiub 6,4 hektaril. Campo alghinnaks on määratud 6 miljonit dollarit, ehk 5,3 miljonit eurot.  

Tarraleah, Tasmaania

Austraalia suurimal saarel asuv Terraleah asula rajati 1934. aastal. Kaunile orunõlvale ehitatud väikelinnast on saanud golfiarmastajate paradiis. Uhked golfirajad ja majutushooned läbisid alles hiljuti ulatusliku uuenduskuuri. Linn oli oma hiilgeajal koduks ligikaudu 2000 inimesele, kuid tänapäeval on terve linn üks suur puhkekeskus.

Maja Terraleah linnas.
Maja Terraleah linnas. Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

141 hektaril laiuvas linnas on olemas spaa, hotell, karavanipark, kohvik, seltsimaja ja mitmed väiksemad elamud. Linna müügiga tegelevad maaklerid ei ole kindlat hinda välja hüüdnud, kuid kohaliku meedia andmetel loodetakse linn 13 miljoni Austraalia dollari, ehk 8 miljoni euro eest maha müüa. Müügikuulutusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles