Meelespea: 9 asja, mida külalisena teha ei tohi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimene peab igas olukorras jääma viisakaks, seda eriti kui sind on kutsutud kellegi teise koju. Veebiväljaanne Real Simple on kirja pannud üheksa viisakusreeglit, mille vastu ei tohiks külas olles kunagi eksida.

Kutsumata uksest sisse marssimine

Külla minnes tuleb jääda viisakaks isegi enne uksest sisse astumist. Seega ei ole kuigi ilus kutsumata uksest sisse marssida. Kohalesaabumisest anna märku kas kella helistades või uksele koputades. Iseseisvalt võib tuttava koju siseneda ainult juhul, kui oled vastava korralduse saanud.

Magamistuppa sisenemine

Külas olles ei tohi unustada, et oled kellegi teise kodus. Magamistuba on kõige intiimsem ruum terves elamises ning sinna võib siseneda ainult kutsega. Juhul kui see juhtub, siis sul vist näkkas!

Jalanõudega ringi patseerimine

Tuppa sisenedes tuleb alati jalanõud ära võtta. Mõnes kodus on välisjalanõudega ringi kõndimine lubatud. Tuleb alati kasvõi kummardada ja teeselda, et hakkad jalatseid ära võtma. 

Külmikus ja köögikappides uudistamine

Võõrustaja toidumoon ei ole sinu vara. Ilmselt ei meeldiks ka sulle, kui keegi sinu külmiku kallale läheb. Juhul kui sulle midagi head ja paremat pakutakse, siis sul vedas. Kuid omapäi endale suupisteid krabada ei ole viisakas.

Akende avamine ja sulgemine

Ka see liigutus jätab sinust halva mulje. Kui toas on palav, siis palu võõrustajalt klaasike külma vett, kui aga toas on külm, siis palu tekki. Seda tehes annad sa võõrustajale viisakalt märku, et temperatuur on sinu jaoks ebamugav.

Sahtlites ja kappides sorimine

Seda pole ilmselt isegi seletada vaja. Sahtlites ja kappides hoitakse isiklikke asju, mis on põhjusega külaliste silma alt ära peidetud.

Töönurgas uudistamine

Tööpaberites ja muus tuhnimine jätab sinust mulje, justkui oleksid sa spioon. Need asjad ei ole sinu silmadele mõeldud. Kuid ole mureta – enamik vestlusi keerleb nii või naa töö ümber.

Toas suitsetamine

Sigareti läitmine võõras kodus on ilmselt mühakuse tipp. Suitsetamiseks küsi võõrustajalt julgesti, kus seda teha saab. Küll ta sind sinna juhatab.

Wi-Fi parooli küsimine

Külas olles Wi-Fi parooli küsimine jätab mulje nagu sooviksid rääkimise asemel hoopis telefonis istuda. Küsi Wi-Fi parooli ainult siis, kui sul seda tõesti vaja on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles