Pilt selgeks: millist tüüpi uks peab kõige paremini tuult?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Oma majas elades on kindlasti peamiseks mureks see, et kodu oleks alati piisavalt soe ning tuulekindel. Hea soojapidavuse ja tuulekindlusega uks aitab vältida kõrgeid kommunaalkulusid, mis on eriti tähtis külmematel perioodidel, nagu näiteks talvel või sügisel, vahendab kinnisvaraportaal KV.EE

Tuulekindlus on üks oluline tegur, kui oled otsimas sobivat ust. Tuulekindel uks aitab paremini hoida toas sooja – külm tuul võib toas olevat temperatuuri hetkega mõjutada. See tähendab, et nii peaksid rohkem kulutama elektrile ja küttele. Üldiselt on tuulekindlad uksed ka kvaliteetsemad ja vastupidavamad, mis võrdub ukse pika elueaga – nii ei pea sa ukse hooldamise ega ümbervahetamise pärast niipea muretsema.

Klaaskiust uksed

Klaaskiust uksed on valmistatud komposiidi töötlemisel tekkivast materjalist. Tegu on turvalise ja energiasäästliku materjaliga, mis tagab ukse vastupidavuse, tugevuse ning mida on ka kerge hooldada. Klaasist uks on üsna halb soojusjuht ning on väga ilmastikukindel, mistõttu ei pea tuule pärast muretsema. Tegu on vägagi stiilse valikuga, kuid mille puudusteks on kiire kulumine ja kallis hind.

Puidust uksed

Puidust uksed on levinud paljudes kodudes – see traditsiooniline valik on hubane ja ilus, sobides mistahes interjööri. Puidust uste puhul saad valida lisaks erineva puidu vahel – olgu selleks tamm, kuusk, vaher või muu. Erinevad töötlusviisid, nagu näiteks lakkimine või värvimine, annavad võimaluse muuta ust täpselt nii, nagu ise soovid. Lisaks võivad puitu tekkida ajaga mõrad, kulumisjäljed ja muud kahjustused, mispärast võib ukse lakkimine või ülevärvimine olla lausa kohustuslik, kui soovid ukse eluiga pikendada – erinevad mõrad võivad ukse vastupidavust tunduvalt vähendada, muutudes ajaga ka vähem tuulekindlamaks.

Metalluksed

Metallist uksed on vägagi tugevad ja turvalised – need peavad võrreldes puiduga vastu lausa 5 korda rohkem. Suur valik disaine ning vähene hooldamine muudab selle ukse omamise mugavaks. Kuigi metall pole kõige parem valik soojapidavuse jaoks, on metalluksed väga energiasäästlikud ning peavad küllaltki hästi vastu tuulele. Paraku võib metall siiski roostetama hakata ning võib tekkida mõlke.

Alumiiniumist uksed

Alumiiniumist uksi soovitakse tuulekindluse mõttes kõige enam – need on vastupidavad, tugevad ja energiasäästlikud. Lisaks sellele on need stiilse väljanägemisega, vajavad vähe hooldust, ei mõrane ega lähe rooste. Levinud on just alumiiniumist raamidega klaasuksed, mida kasutatakse rõdudel.

Vinüülist uksed

Lisaks heale soojusisolatsioonile blokeerib see materjal külma tuule või üleliigse kuumuse. Materjal vajab vähe hooldust ning on ka hinnaklassilt pigem soodne, kuid kahjuks nende uste disainivalik on limiteeritud.

Millele tuleks veel tähelepanu pöörata?

Ilma tihenditeta uks võib ikkagi kasvõi kõige väiksematest õhuaukudest lasta läbi külma tuult, mispärast peaksid kindlasti veenduma tihendite olemasolus. Koos tihenditega on võimalik küttearvetelt palju säästa – õnneks on tihendid soodsad ning kerge paigaldada. Ukse ja lävepaku vahele sobib hästi silindrikujuline või harjastega tihend, mida koos õige värvilahendusega on võimalik suhteliselt märkamatuks muuta. Ukse külgedele ja raamile soovitatakse paigaldada iseliimuva tihendi, mis sobib hästi ka akendele.

Lisauks

Lisaukse kasutamine aitab tagada veelgi parema soojusisolatsiooni ja tuulekindluse. See on suurepärane lahendus ka siis, kui sulle on silma jäänud välisuks, mis küll pole kahjuks nii ilmastikukindel – lisauks aitab selle mure ära lahendada. Pealegi aitab lisauks tuua mitmekülgsust ka interjööri, kui välisuks ei peaks sobituma esikuga.

Muud tegurid

Lisaks materjalile kasutatakse uste puhul erinevaid katteid – üldiselt on selleks värvitud kõrgtihedusega puitkiudplaat (HDF) või spoon. Ukse täitematerjaliks võib olla vahtpolüstürool või kivivill, mille stabiilsuse tagavad metallist lehed. Rolli mängib ka soojusülekandetegur, mis on ustel erinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles