Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

RETSEPTID Suviselt kerged õhtusöögid: kreemjas külmsuitsuforelliga võileivarull ja mitmekülgne forellikreem

Suviselt kerged õhtusöögid: kreemjas külmsuitsuforelliga võileivarull ja mitmekülgne forellikreem. Foto: Heimon Kala
Copy

Kui pikk jaaniaeg ja iganädalased grilliõhtud on sinu kõhtu juba parajalt väsitanud, tasub suvistel argiõhtutel kokata midagi kergemat – näiteks kala!

Forellifilee ja hapukoorega kreemine võileivakate passib mõnusalt värske ciabatta katteks ning on koos keedetud värske kartuliga selline kooslus, mille iga amps lausa defineerib suviseid maitseid!  Külmsuitsuforelliga võileivarulli valmistamiseks võid võtta mõnel aeglasemal õhtul paar tunnikest ning jätta rulli külmkappi argilõunaid või kiiret õhtusööki ootama, napsates sellest aeg-ajalt viilu või paar.

«Kalafilee on suvel eriti tänuväärne, sest kala kõrge rasvasisaldus aitab kehal paremini omastada D-vitamiini. Samuti on punases kalas rohkelt oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid, mida suvisest grill-lihast väga ei leia,» sõnab kodumaise kalatootja Heimon Kala esindaja Katri Voika.

Allpool ongi kaks retsepti, millega teed oma maitsemeeltele ja kõhule kerge pai argiõhtutel, kui suvemelu ja päikesekuuma kõrvalt pole mahti liiga kaua aega köögis veeta.

Forellikreem
Forellikreem Foto: Heimon Kala

Võileivakreem vikerforellifileega

Vaja läheb:

  • 1 punast sibulat
  • 350 g külmsuitsu vikerforellifileed
  • 180 g 10% hapukoort
  • 50 g värsket tilli (hakitud)
  • 1-2 sidrunimahla musta pipart

Valmistamine:

Koori ja tükelda sibul. Lõika forellifilee väikesteks tükkideks. Sega sibulad ja kala hapukoorega. Lisa tilli, sidrunimahla ja pipart ning sega ühtlaseks massiks. Forellikreemi võid serveerida näiteks koos värskete keedetud kartulitega kergeks suviseks õhtusöögiks või käsitöösaia peal hommikuampsuks.

Forellirulli valmistamine.
Forellirulli valmistamine. Foto: Heimon Kala

Võileivarull külmsuitsuforelliga

Vaja läheb:

  • 12 suurt viilu täistera või muud ruudukujulist röstsaia
  • 1/2 dl piima
  • 250 g külmsuitsutatud vikerforelli viile
  • 200 g toorjuustu
  • 300 g paksemat hapukoort või crème fraiche’i
  • 1 spl sidrunimahla
  • 1 sidruni riivitud koort
  • hunnik murulauku
  • pipar, sool

Sparglipesto:

  • 10 tükki sparglit
  • 1 sidruni koor + mahl
  • tilk oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 1 küüslauguküünt
  • hunnik lehtpeterselli
  • näputäis soola

Kaunistuseks:

  • külmsuitsutatud vikerforelli viile
  • peterselli, kurgiviile, sidruniviile, spargli nuppusid

Sparglipesto valmistamine:

Keeda sparglit umbes 5 minutit ja lase sellel jahtuda. Peenesta kõik koostisosad uhmris või köögikombainis. Peenesta seni, kuni kõik on enam-vähem peeneks hakitud. Pesto ei ole kreem ega pasta, struktuuri peab olema tunda ka pärast püreestamist. Seega tuleks hoiduda ületöötlemisest.

Täidise valmistamine:

Sega omavahel toorjuust, hapukoor, sidrunimahl ja peeneks riivitud sidrunikoor. Lõika külmsuitsutatud vikerforelliviilud ribadeks. Lisa vikerforelliviiludele murulauk ja vürtsid. Sega täidis omavahel kokku, lisa juurde ka sparglipesto ning pane külmkappi ootama. Jäta kuskil 1/5 täidisest alles kaunistamiseks.

Lõika röstsaia servad ära. Aseta röstsaiad ristkülikukujuliselt küpsetuspaberi peale (3x4). Pintselda röstsaiadele kergelt piima ja määri peale täidis, jättes äärtest paar sentimeetrit tühjaks. Rulli küpsetuspaberil võileivarull tihedalt kokku ning pane fooliumi sees miinimum 4 tunniks külmkappi seisma (liitekoht jäta allapoole).

Kaunista ning naudi!

Forellirull
Forellirull Foto: Heimon Kala
Tagasi üles