Sotsiaalmeedia on taas kihama löönud, kuid sel korral pole peategelaseks ükski kuulsus ega tulnukad, vaid hoopis Babüloonia kivitahvlilt pärinevaid retsept, vahendab The Indian Express.
Inglise mees katsetas 4000-aastaselt kivitahvlilt pärinevaid retsepte
Mõnda aega tagasi raputas maailma see, kui katsetati maapähkli leiva retsepti, mis väidetavalt pärines 1929. aastal aset leidnud Ülemaailmse majanduskriisi ajast. Pärast seda hakkasid paljud inimesed eksperimenteerima väga vanade retseptidega. Neist mõned jagasid oma tulemusi ka erinevates sotsiaalmeedia kanalites.
Üks neist oli Suurbritanniast pärit Bill Sutherland, kes postitas oma Twitteri kontole, et katsetas kodus retsepte, mis väidetavalt on pärit 4000 aasta vanuselt Babüloonia kivitahvlilt. Nimelt räägib mees, et retsept pärineb aastast 1750 eKr, mis on kirjas ka tahvlil.
Kõik sai alguse kevadel alanud eriolukorrast ning sellega kaasnenud igavusest, mis Billi hinge vähehaaval närima hakkas. Mees jätab saladuseks asjaolu, kus kohast ta need igivanad retseptid sai, kuid julgeb väita, et tegemist on siiani kõige vanemate praeguseni säilinud retseptidega.
28. juunil kirjutas Bill oma Twitteri kontole: «Süüdistan selles natuke eriolukorda, aga mõningatel põhjustel otsustasin proovida katsetada Babüloni kivitahvlilt pärinevaid retsepte, mis on säilinud 1750. aastast eKr. Alguses tundun, et lähen selle «kõige vanem Mesopotaamiast pärinev toit, mida eales söönd olen» mõttega alt.»
I blame lockdown but for some reason decided to cook Babylonian meal from the recipe tablet on the right; at 1750 BCE are the oldest recipes existing. Seemed to go down OK "Best Mesopotamian meal I have eaten".
— Bill Sutherland (@Bill_Sutherland) June 28, 2020
A thread 1/6 pic.twitter.com/gqYMJopbxM
Üks roog, mida mees proovis, kannab nime Tuh´u, mis on teadaolevalt üks vanimaid retsepte kogu maailmas. Toit sarnaneb suuresti hautisele. «Minu arust näeb see suurepärane välja ning on väga maitserohke. Arvan, et oleksin seda natuke kauem hautama,» nentis mees.
Tuh'u. Thought this looked stunning and full of flavour. Think I should have cooked a bit longer to disintegrate more 3/6 pic.twitter.com/ZTJiQE1XWl
— Bill Sutherland (@Bill_Sutherland) June 28, 2020
Järgmise roa kohta rääkis mees, et pruunistas porrut ja kevadisi sibulaid ning segas neid purustatud purukattega. Tema jaoks jäi antud roog küllaltki igavaks.
Unwinding. Saute leek and spring onion then baked with sourdough crumbs. Looks good but bit boring. 4/6 pic.twitter.com/526GzPT4Rf
— Bill Sutherland (@Bill_Sutherland) June 28, 2020
Viimasest toidust rääkides, tunnistas mees, et tegi natukene sohki. «Kasutasin toidu valmistamisel rohkem tomatikastet kui lambaverd. Omapärane, aga maitsev, tiheda tekstuuriga ja maitseterohke supp,» lisas mees lõpetuseks.
Elamite Broth. OK I cheated and used tomato sauce rather than sheep's blood. Peculiar but delicious thick flavoursome soup. 5/6 pic.twitter.com/aKGYk1vhH4
— Bill Sutherland (@Bill_Sutherland) June 28, 2020