Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Grillikool 3 reeglit, mille abil valmib alati ideaalne grill-liha

Copy
Kas soovid grillida nii, et naabridki kadedad on?
Kas soovid grillida nii, et naabridki kadedad on? Foto: Unsplash

Kuidas grillida nii, et isegi naabrid kadedad on? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp jagab 3 head nippi, mis garanteerivad alati isuäratava ja hõrgu grilli. Vaja on ainult mõningaid koostisaineid, õiget liha ja loomulikult korralikku grilli.

1. Kontrolli grilli töökindlust

Enne, kui jõuad üldse grillimisega alustada, kontrolli kas grill töötab. Selle kontrollimine on eriti oluline siis, kui viimati grillisid eelmisel suvel ning seade on keldris või kuuris elanud üle niiske sügise ja külma talve. Puhasta grill korralikult. «Igasugune mustus, tolm ja eelmise grilli ülejäägid annavad tunda ka liha maitses. Sellele lisaks on rasvajäägid väga soodne pinnas ohtliku tule tekkimiseks. Grilliresti puhastamiseks kasuta selleks mõeldud terasharja,» õpetab Sepp. Grilli korralik ning regulaarne hooldamine pikendab ka selle eluiga.

Grillimiseks varu korralikku grillsütt ja hakatusmaterjali. Viimaseks sobivad Sepa sõnul kõige paremini puupilpad, paber või ökoloogilised süütekuubikud. Grillimisel kasuta kindlasti ainult grilltange.

Loe ka: Lihtsaim ning efektiivseim viis oma grillresti puhastada

2. Vali õige liha

Enne grilli tulele panemist mõtle läbi, mida valmistada tahad – šašlõkki või klassikalist grill-liha. Šašlõki valmistamiseks sobib kõige paremini seakaelakarbonaad. Kõige paremini sobib rasvasem tükk, sest see aitab liha mahlasena hoida. Vähem rasvase toidu eelistajatele soovitab Sepp sea välis- või sisefileed.

«Šašlõki valmistamiseks lõika lihast umbes 3–4 ruutsentimeetri suurused kuubikud. Taisema seavälisfilee puhul lõika väiksemad kuubikud. Kui kasutad šašlõki grillimisel vardaid, siis lükka lihakuubikud võimalikult tihedalt kokku, et liha küpseks ühtlaselt,» ütleb Sepp. Taisest seavälisfileest võib lõigata 2 sentimeetri paksused lõigud. Pehmema tulemuse saamiseks ja maitseainete paremaks imendumiseks ära unusta liha vasardamist.

Loe ka: Grillrest - kas visata nõudepesumasinasse või mitte

3. Marineeri

Marinaad annab lihale omapärase maitse ja aitab selle tekstuuri muuta. Ainult maitse andmiseks võib kasutada kuiva maitseainete segu. «Kui tahad, et liha ka veidi pehmemaks muutuks, siis kasuta happelist äädikamarinaadi. Sellele lisatavate maitseainete osas ole loominguline, võid kasutada klassikalisi koostisosi, nagu sibul, küüslauk ning muidugi sool ja pipar. Magushapukat maitset aitavad lisada marjad või näiteks marjapüree,» räägib Sepp.

Enne marineeritud liha grillile tõstmist eemalda liigne marinaad majapidamispaberiga või lase lihal natuke aega lihtsalt nõrguda. «Selliselt ei hakka liha marinaadis hauduma. Kui marinaad hakkab aga sütele tilkuma ja tekitab leegi, mida on vaja summutada, siis kasuta selleks vee asemel näiteks õlut või veini. Ka see lisab lihale huvitavat maitset,» soovitab Sepp.

Enne, kui liha hakkab grillil valmis saama, määri viimastel minutitel või liha serveerimisel peale ilusa läike ja veel huvitavama maitse saavutamiseks magusat glasuuri, mis sisaldab mett või suhkrut. Kuumusega kokkupuutel hakkab see karamelliseeruma ja annab valminud lihale kuldpruuni ilme.

Tagasi üles