Peet, täpsemalt punapeet, on üks levinumaid köögivilju meie toidulaual. Peet on kõrge vitamiini- ja mineraalainete sisaldusega. Selles köögiviljas leidub ohtralt nii C-, B- kui ka E-vitamiini, mineraalainetest magneesiumi, joodi, rauda ja kaaliumi. Samuti on ta kõrge antioksüdantide sisaldusega.
Lihtne peedi-küüslaugu salat, röstitud peet või boršisupp võivad paljude jaoks aga olla igavaks muutunud. Soovid nende asemel hoopis midagi huvitavamat peedist teha? Taimne Teisipäev jagab sinuga kolme huvitavat retsepti.
PeedihummusFoto: Taimne Teisipäev
Peedihummus
See mahlane hummus sobib hästi dipikastmeks juurviljadele või määrdena leiva peale.
Vaja läheb:
1 väiksemat röstitud peeti
425 g konserveeritud kikerherneid
1 sidruni koort (riivitud)
1/2 sidruni mahla
2 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
30 g tahiinit
60 ml ekstra neitsioliiviõli
maitse järgi natuke soola ja musta pipart
Valmistamine: Rösti peeti fooliumis 190-kraadises ahjus ühe tunni jooksul. Lase sel veidi jahtuda ning seejärel eemalda koor. Lõika peet tükkideks ja püreesta. Lisa sellele kõik ülejäänud koostisosad (va oliiviõli) ja püreesta uuesti. Püreestamise ajal lisa ka oliiviõli ning maitsesta vastavalt eelistustele. Kui hummus jääb liiga paks, võid lisada ka veidi vett.
PeedismuutiFoto: Taimne Teisipäev
Peedismuuti
Smuuti sees peedi kasutamine võib algul veidi kummaline tunduda. Lubame, et selles tervislikus smuutis sa juba ei pettu!
Vaja läheb:
1 punapeeti
1 granaatõuna
3 õuna või 150 ml õunamahla
1 tl vahtrasiirupit
120 ml vett
3 jääkuubikut
Valmistamine: Koori granaatõun ja eralda sellelt seemned. Puhasta peet ja lõika rõngasteks. Pressi õuntest mahl välja (või kasuta valmis õunamahla) ning aseta kõik koostisosad blenderisse. Lisa jää, vahtrasiirup ja vesi ning püreesta kõik ühtlaseks smuutiks. Serveeri kohe.
Šokolaadikook, mis lisaks suurepärasele maitsele on ka hea vitamiini- ja rauaallikas!
Vaja läheb:
1,5 keskmise suurusega peedist tehtud peedipüree
200 ml taimset piima
3 spl linaseemnejahu
9 spl vett
100 ml õli
160 g täisterajahu
190 g rafineeritud nisujahu
40 g kakaod
75 g fariinsuhkrut
75 g raifneeritud suhkrut
0,5 tl soola
1,5 tl küpsetussoodat
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
150 g tumedat šokolaadi
200 ml kookospiima
Valmistamine:
Rösti peedid ahjus, kuni nad on mõnusalt pehmenenud. Lase neil veidi jahtuda ja püreesta saumikseriga. Sega kokku linaseemnejahu ning vesi ja jäta umbes 5-10 minutiks seisma. Sega omavahel peedipüree, õli, taimne piim, linaseemnejahu ja vee segu. Teises kausis sega kokku kõik kuivained. Lisa neile vedelate koostisosadega valmistatud segu ning sega korralikult läbi. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta 180-kraadi juures 50-55 minutit. Seejärel võta ahjust ja lase veidi jahtuda.
Šokolaadikreemi valmistamiseks lase kookospiimal veidi kuumeneda ning kalla see purustatud šokolaadile peale. Lase natuke seista ja sega, kuni šokolaad on kenasti sulanud ning oled saavutanud ühtlase massi. Lase jahtuda ning aseta mitmeks tunniks külmkappi tahenema (või veidikeseks sügavkülma). Kalla segu koogile ja aja laiali. Soovi korral võid koogi vahele määrida meelepärast hapukamat moosi.