Lugeja uurib, kas maksepuhkus tõmbab tulevikus uue laenu taotlemisele kriipsu peale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Murelik lugeja pöördus Kodustiili toimetuse poole küsimusega, kas maksepuhkus takistab tulevikus uue kodulaenu võtmist. Küsimusele vastab Eesti ühe suurima panga esindaja.

Maksepuhkuste taotluste esimene laine möödas ning osad inimesed on hakanud seda ka ennetähtaegselt lõpetama. «Kriis avaldas kindlasti paljudele inimestele negatiivset mõju ning töökaotuse või sissetuleku vähenemise tõttu tekkis vajadus ka laenude maksepuhkuste järele. Praeguseks on maksepuhkuste taotluste arv siiski märkimisväärselt vähenenud. Viimase kuuga oleme Eestis saanud ainult 30 kodulaenu maksepuhkuse taotlust. Võrdluseks, kriisi alguses saime ühe kuu jooksul 850 avaldust,» rääkis Luminori krediiditoodete juhi Heiki Raadik ning lisab, et uue laenu võtmist maksepuhkus ei takista.

Raadiku sõnul on märgata positiivseid noote selle osas, et paljud soovivad maksepuhkust ennetähtaegselt lõpetada. «Tundub, et esimene ehmatus on möödas ja need, kes võtsid maksepuhkuse pigem ennetavalt, hakkavad seda nüüd lõpetama. Teisalt pole keeruline olukord siiski veel täitsa möödas ning maksepuhkust on vajadusel võimalik taotleda veel kuni septembri lõpuni,» täpsustas ta.

Kõik pangad on kuni 29. septembrini kokku leppinud ühtsetes maksepuhkuste tingimustes, mis tähendab, et laenu põhiosamaksetele on maksepuhkust võimalik taotleda kuni 12 kuuks. «Selle taotlemine on kliendile lisatasudeta ning samuti jäävad kõik tema senised tingimused samaks,» ütles Raadik ja lisas, et kui oma kohustusi täidetakse korrektselt, ei mõjuta maksepuhkuse võtmine kuidagi kliendi võimalust tulevikus uuesti laenu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles