/nginx/o/2020/07/24/13230083t1hcae2.jpg)
Metsaalused sinetavad mustikatest, seega on praegu just parim aeg meelde tuletada, miks meie kodumaine supertoit mustikas on üks väärt mari.
Põhja-Ameerikas, Skandinaavias ja Aasias looduslikult lokkavad metsikud marjad on olnud inimeste lemmikud juba iidsetest aegadest saadik. Tänu oma hapukale maitsele sobivad nad ideaalselt nii hautistesse, suppidesse kui ka liha paariliseks, rääkimata siis magusatest roogadest. Efektse välimuse tõttu muudavad nad ka toitude garneerimise oluliselt lustakamaks.
Põhja-Ameerika põliselanikud kutsusid mustikaid tähemarjadeks – nad uskusid, et mustikad on looja kingitus. Erinevaid taime osi kasutati rahvameditsiinis – lehtedest tehti teed, kuna see usuti verd puhastavat. Marjamahlaga aga raviti köha ja külmetust, talveks aga marjad kuivatati. Koloniseerimisajastul said mustikad veelgi populaarsemaks, kuna õpiti ära nende pikemaajaline säilitamine.
Food NDTV toob välja mustikate kui supertoidu kõige tähtsamad omadused.
- Antioksüdandid. Mustikates leidub palju kasulikke antioksüdante, eriti antotsüaniini, mis annab marjale selle sügavsinise värvi ning aitab verest eemaldada vabasid radikaale. Nii kaitseb see keha erinevate haiguste, sh vähi eest. Mustikate regulaarne söömine aitab kaitsta ka südametervist ja seedimist.
- Immuunsus. Oregoni osariigi ülikooli tehtud uuringus leiti, et mustikates leiduv teatud antioksüdant võib parandada inimese immuunsüsteemi, kuna aktiveerib teatud geeni. Lisaks on mustikates leiduvatel flavonoididel põletikuvastased omadused.
- Dieet. Ajakirjas Public Library of Science One avaldatud uuringust tuli välja, et mustikate söömisega saab parandada liiga rasvarikka dieedi kehale tehtud kahju. Nimelt on mustikatel hea mõju nii vererõhule kui toitumisest tekkinud põletikule. Mõlemat kahte seostatakse ülekaalulisega seotud haigustega.
- Südamehaigused. Tänu antioksüdantidele vähendavad mustikad ka südamehaiguste riski ning aitavad reguleerida kolesterooli taset.
- Ajutöö. Uuringud on ka näidanud, et regulaarne mustikate söömine aitab parandada ajutervist. Mustikates leiduvad ained parandavad mälu ja vähendavad kogenitiivsete haiguste (nt Parkinsoni tõbi) tekkimise riski.
- Veresuhkur. Mitmed uuringud on jõudnud järeldusele, et mustikaid peaksid sööma need inimesed, kel on probleeme veresuhkruga, näiteks diabeetikud. Marjad aitavad reguleerida veresuhkrutaset ja on head ka neile, kes hädas ülekaaluga.
- Vitamiinid. Mustikad on head vitamiinide, kiudainete ja mineraalide allikad. Eriti palju on neis C-vitamiini, vähe on marjades aga suhkrut – tassitäies mustikates on 15 grammi suhkrut, mis on võrdne väikese õunaga.