Kätte on jõudnud see aeg, mil grillimise tuhin hakkab vaibuma ja lihast isu täis saama. Seega on paras aeg katsetada hoopis midagi teistmoodi toitvat ja taimsemat, mis sobib hästi suvisele toidulauale, soovitab Rimi peakokk Demo Kaev.
Peakokk Demo Kaev: üllata oma külalisi grill-liha asemel kruubisalati ja isetehtud leivaga
«Kuigi vahepeal küpsetasid kõik perenaised hoolega ise leiba, siis tänaseks on paljud naasnud tagasi traditsioonilise poeleiva juurde,» sõnas peakokk. «Tegelikult on aga leivategu lihtsamast lihtsam – seda muidugi õige retsepti puhul. Ja kindlasti ei tohi ühtegi tainast kokku segada halvas tujus, see on maitsest kohe tunda. Leivas on palju kiudaineid, mis teevad meie seedimisele head ning loomulikult on üle kõige isetehtud värske leiva maitse.»
Leiva kõrvale soovitab ta valmistada täiesti erilist salatit – nimelt kaerakruupidest. «Võib-olla paljud noored ei teagi enam, mis see kruup on, kuid meie esiemadel ja -isadel olid kruupidega road alati menüüs. Kruup on näiteks odra, nisu või hirsi lihvitud tera, mida kasutatakse kõige sagedamini suppides, putrudes, ühepajatoitudes,» selgitab kokk.
«Isetehtud leib ja maasuitsusingiga kruubisalat on üks tõeliselt kodune ning eestilik toit, mis täidab kõhtu ja tuletab meelde nostalgilised maitsed,» lisas Demo.
Lihtsa leiva retsept
Vaja läheb
- 350g täisetera nisujahu
- 200g Jahu-Jaani speltajahu (püül)
- 200g rukkijahu (püül)
- 2 spl kaerahelbed (kaunistuseks)
- 50g fariinsuhkurt
- 65g maltoosat
- 35g küpsetuspulbrit
- 50g kanepiseemneid
- 15g soola
- 450ml heledat õlut
- 200ml vett
- Võid vormide määrimiseks ja 1-2spl jahu võiga määritud vormide jahustamiseks
Valmistamine:
Määri vormi kõik küljed võiga kenasti kokku ja puista jahuga korralikult üle. Seejärel vii vormid külmikusse tahenema. Sega omavahel kokku kõik koivained, lisa maltoosa ja sega hulka vesi ning õlu.
Seejärel sega leivatainas korralikult umbes 3-4 minuti jooksul läbi, kuni jahutükid on täielikult kadunud. Võta külmikust määritud leivavormid, jaga leivatainas kahe vormi vahel võrselt ära ja raputa kaunistuseks peale kaerahelbeid ning suru need õrnalt näpuotstega leivataigna sisse.
Aseta leivad 15-20 minutiks soojemasse kohta seisma, et taigen saaks veidi kerkida. Küpseta 185-kraadises ahjus umbes 60 minutit ning vajadusel võid 5-10 minutit enne ahjust välja võtmist tõsta temperatuuri 200 kraadini, et leivale tekiks kuldpruun koorik. Jälgi, et kaerahelbed pealt kõrbema ei läheks!
Toekas kaerakruubisalat
Vaja läheb
- 1 pakk kaerakruupe
- 1 suuremat tomatit
- 1 suuremat marineeritud kurki
- 1 värsket kurki
- 5-6 redist
- 1 peotäis spinatilehti
- 200g maasuitsusinki
- 400g maitsestamata jogurtit
- 1 tl teralist sinepit
- sool ja pipart
Valmistamine:
Keeda 1/3 kaerakruupidest soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja aseta jahtuma. Samal ajal lõika sink ja tomat meelepärasteks kuubikuteks. Soovi korral kasuta erivärvilisi tomateid. Viiluta kurgid ja redised ning sega kõik komponendid läbi. Lisa juurde jahtunud kaerakruubid.
Kastme valmistamiseks sega eraldi kausis kokku sinep, sool ja pipar ning maitsestamata jogurt. Kui oled saavutanud sobiva maitse, lisa kaste teistele komponentidele ja sega korralikult läbi. Seejärel lase salatil 20-30 minutit külmikus seista, et maitsed paremini seguneks. Enne serveerimist lisa salatile peotäis värskeid spinatilehti.