Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Personaaltreener Rauno Rikberg õpetab: Kuidas kanašašlõkile ise marinaadi valmistada?

Copy
Personaaltreener õpetab: Kuidas kanašašlõkile ise marinaadi valmistada?
Personaaltreener õpetab: Kuidas kanašašlõkile ise marinaadi valmistada? Foto: META Advisory

Marinaadi valmistamine šašlõkile võib pealtnäha tunduda keeruline kokakunst, millega saavad ainult parimad grillmeistrid hakkama. Sellisel mõttel ei tasu end heidutada lasta, sest tegelikkuses on liha marineerimine kergem, kui võiks arvata. Personaaltreener Rauno Rikberg jagab marinaadi retsepti, mis on suviselt kerge ja annab kanalihale põnevaid maitseid.

Nendele, kellel puudub aeg ja tahtmine köögis ise vaaritamiseks, on toidupoodides olemas laias valikus marineeritud liha, kuid kuskile ei ole kadunud ka komme marinaad ise valmistada. «Kodustest vahenditest nagu sibul, küüslauk, sool ja pipar saab juba väga mõnusa marinaadi. Natuke uudse ja põneva koostisosana annab mõnusalt kreemja maitse pett, mis ühtlasi teeb liha hästi pehmeks,» ütleb treener.

Pett on piimatoodete seas teenimatult tähelepanuta jäänud, kuigi tervisele soodsa mõju poolest on see üle nii mõnestki teisest toiduainest. Piimatoote kasulikkust on kinnitanud ka Eesti Piimaliit ja Tervise Arengu Instituudi Eesti Toitumisteaduse Selts.

«Pett on väga hea kaaliumiallikas ja klaas petti annab ka kena koguse magneesiumi,» selgitab Rikberg. Lisaks sisaldab pett ka rohkesti inimorganismile vajalikku letsitiini. «Inimkeha vajab letsitiini näiteks rakumembraanide ehituseks, aju talitluseks, koliini ehk B4-vitamiini varude täiendamiseks, rasvade ainevahetuse reguleerimises ja mujal. Seega on letsitiinipreparaatide asemel juua hoopis klaas petti,» soovitab Rikberg.

Petimarinaadis kanavardad ning pesto ja punase kapsa salat

Kogus on paras 3 inimesele.

Vaja läheb:

  • 500 g broilerikintsuliha
  • 1 küüslauguküünt
  • 1 sibulat
  • 2 dl petti
  • 1,5 tl soola
  • musta pipart

Pesto ja punase kapsa salat (valikuline):

  • 300 g punast kapsast
  • 1 spl majoneesi
  • 2 spl petti
  • 0,5 tl Dijoni sinepit
  • soola

Valmistamine:

Kanavardad

Viiluta küüslauk ja sibul õhukesteks viiludeks. Aseta juurde kana ning lisa sellele pett, sool ja pipar. Sega läbi ning jäta külmikusse 12-24 tunniks maitsestuma. Seejärel lükka kana koos sibularõngastega varrastele ja grilli keskmisel kuumusel umbes 25-30 minutit, aeg-ajalt vardaid pöörates.

Pesto ja punase kapsa salat

Haki kapsas võimalikult peeneks ning sega soolaga. Las sellel mõned minutid seista ja pigista seejärel kapsasegu nii, et sellest eralduks veidi mahla ja muutuks pehmemaks. Sega kokku majonees, sinep ja pett ning lisa kapsale. Sega hoolikalt läbi ja maitsesta soolaga.

Tagasi üles